Cu totii cunoastem acel sentiment: te trezesti dupa un somn bun si pielea ta arata grozav. Dar, o zi mai tarziu, ai tenul gras care este congestionat. Ce naiba se intampla? Productia de sebum poate fi de vina. Sebumul este uleiul pe care il produce pielea pentru a se mentine sanatos si hidratat. Dar, atunci cand este supraprodus, poate duce la infundarea porilor si la acnee. Afla mai multe despre sebum si cum sa-i controlezi productia in aceasta postare.
Ce este sebumul?
Indiferent daca va place sau nu ingrijirea pielii, probabil ca ati auzit despre sebum. Este o substanta uleioasa care este produsa de glandele sebacee . Glandele sebacee sunt localizate in piele si sunt responsabile pentru mentinerea pielii sanatoase si hidratate .
Sebumul este compus din lipide, ceara si grasimi. Are un rol important in protejarea pielii de agresorii externi , cum ar fi bacteriile si razele UV. De asemenea, sebumul este responsabil pentru stralucirea naturala a pielii .
Sebumul si varsta
Productia de sebum se schimba de-a lungul vietii noastre. Este maxim in timpul pubertatii si scade pe masura ce imbatranim . Acesta este motivul pentru care adolescentii sunt mai susceptibili de a suferi de acnee decat adultii. In timpul pubertatii, organismul produce mai multi hormoni, cum ar fi testosteronul . Acesti hormoni stimuleaza glandele sebacee, ceea ce duce la o crestere a productiei de sebum .
De ce este important sebumul pentru pielea ta?
Eliberarea de sebum pe tot corpul sustine sanatatea pielii in mai multe moduri importante. In primul rand, sebumul ofera un strat de protectie pe suprafata pielii . Aceasta bariera lipidica ajuta la blocarea umiditatii si la indepartarea iritantelor de mediu, a bacteriilor si a altor microorganisme potential daunatoare. De asemenea, sebumul contine proprietati antimicrobiene care ajuta la mentinerea pielii fara infectii. In cele din urma, sebumul ajuta la mentinerea pielii suple si moale, mentinand-o lubrifiata si hidratata .
Sebumul are un rol important in protejarea pielii de agresorii externi. De asemenea, este responsabil pentru a da pielii stralucirea sa naturala.
Cum iti afecteaza sebumul pielea?
Sebumul are un rol important in mentinerea pielii sanatoase, dar atunci cand este supraprodus poate avea efectul opus. Cand exista prea mult sebum pe piele, poate duce la infundarea porilor si la acnee. Supraproductia de sebum este adesea cauzata de modificari hormonale , cum ar fi in timpul pubertatii sau al sarcinii.
Sebum si acnee
Cand glandele sebacee produc prea mult sebum, poate duce la infundarea porilor si la acnee . Daca aveti pielea grasa, este posibil sa fiti mai susceptibile la dezvoltarea acneei. Asta pentru ca excesul de sebum se poate amesteca cu celulele moarte ale pielii si bacteriile, care pot infunda porii si pot duce la eruptii. Daca va confruntati cu acnee, este important sa discutati cu un dermatolog despre cele mai bune optiuni de tratament pentru dvs. Exista o serie de tratamente topice , cum ar fi retinoizii si acidul salicilic, care pot ajuta la controlul productiei de sebum si la reducerea aparitiei acneei .
Cum se reduce productia de sebum?
Daca te lupti cu productia in exces de sebum, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-l controla. In primul rand, este important sa va curatati pielea de doua ori pe zi cu un produs de curatare delicat . Acest lucru va va ajuta sa eliminati murdaria, uleiul si machiajul de pe piele. Asigurati-va ca evitati demachiantele dure care va pot indeparta pielea de uleiurile sale naturale, deoarece acestea pot creste efectiv productia de sebum.
Cum sa stratificati produsele de ingrijire a pielii? Daca doriti cele mai bune rezultate, aceasta este comanda exacta!
Dupa curatare, aplicati o crema usoara hidratanta pe piele . Acest lucru va va ajuta sa va hidratati pielea si sa o mentineti sanatoasa. Asigurati-va ca utilizati o crema hidratanta non-comedogena , deoarece aceasta nu va infunda porii. Daca va confruntati cu excesul de sebum si acnee, poate doriti sa discutati si cu dermatologul despre tratamentele topice prescrise.
Sebum si piele uscata
Pielea uscata poate fi, de asemenea, un efect secundar al productiei excesive de sebum. Cand glandele sebacee produc prea mult ulei, poate duce de fapt la deshidratarea pielii. Acest lucru se datoreaza faptului ca excesul de sebum poate impiedica pielea sa retina umiditatea . Daca aveti pielea uscata, poate doriti sa luati in considerare utilizarea unui ulei de fata sau a unei creme hidratante special concepute pentru tenul gras.
De asemenea, lipsa de sebum poate cauza diferite afectiuni ale pielii. De exemplu, pielea uscata este un efect secundar comun al reducerii sebumului. In unele cazuri, oamenii pot prezenta o crestere a ridurilor si a liniilor fine din cauza pierderii de umiditate a pielii, la fel de bine ca dermatita seboreica, matreata si scalpul uscat.
Unii oameni pot prezenta matreata si un scalp uscat din cauza lipsei de sebum.
Cum sa crestem productia de sebum?
Daca ai pielea uscata, inseamna probabil ca ai nevoie de mai mult sebum. Pentru a ajuta la cresterea productiei de sebum, puteti incerca sa utilizati un ulei de fata sau un ser care contine ingrediente precum uleiul de jojoba sau squalanul . Aceste ingrediente sunt similare cu uleiurile naturale produse de piele si pot ajuta la cresterea productiei de sebum. De asemenea, puteti incerca sa utilizati un umidificator pentru a adauga umiditate aerului si pentru a va ajuta sa va mentineti pielea hidratata. Si daca folositi apa fierbinte in timp ce faceti dus sau va curatati fata, asigurati-va ca continuati cu apa calduta , deoarece aceasta va poate ajuta sa preveniti uscarea prea mare a pielii.
Alimentatie sanatoasa si sebum
Dieta este, de asemenea, foarte importanta atunci cand vine vorba de controlul productiei de sebum. Asigurati-va ca mancati multe grasimi sanatoase, cum ar fi acizii grasi omega-3, deoarece acestia pot ajuta la reglarea productiei de sebum. De asemenea, ar trebui sa limitati aportul de zaharuri rafinate si alimente procesate, deoarece acestea pot declansa inflamatia si pot duce la supraproductia de sebum . In schimb, concentrati-va pe consumul de multe fructe si legume proaspete, cereale integrale si proteine slabe.
Ce alimente ar trebui sa mananci daca vrei sa ai o piele frumoasa?
Exercitii fizice si sebum
Exercitiile fizice sunt, de asemenea, importante pentru controlul productiei de sebum. Cand faci exercitii fizice, corpul tau elibereaza endorfine, care au efecte de stimulare a starii de spirit si de reducere a stresului. Stresul poate declansa de fapt supraproductia de sebum , asa ca mentinerea nivelului de stres sub control este importanta pentru a va mentine pielea sanatoasa. Exercitiile fizice pot ajuta, de asemenea, la imbunatatirea circulatiei, care poate furniza oxigen si nutrienti pielii si poate promova o refacere celulara sanatoasa.