Cum sa alegi culorile potrivite pentru o tinuta? Afla acum

Cand vine vorba de alegerea culorilor potrivite pentru o tinuta . toti avem in minte vocea unei mame, sau a unei bunici, care ne spune cu o rima ce culori putem purta sau combina intre ele si care nu!

Unul dintre clientii nostri, de exemplu, ne-a invatat asta

„Cine se imbraca in verde are prea multa incredere in frumusetea lui!”

sau inca altul ne-a avertizat ca

„nici macar diavolul nu se imbraca in roz si albastru deschis!”

Si punem pariu ca exista cateva mii de versiuni ale acestor zicale!

Asa cum exista, in teorie, diverse reguli si trucuri care te pot ajuta sa te orientezi intre culori si modele.

Exista totusi un motiv daca scriem „in teorie”.

Aceste reguli si aceste cunostinte se transmit din generatie in generatie, de la mama la fiica.
In fata garderobei fiecarei fetite, cineva a dat indicatii, sugestii si explicatii de ce este mai bine sa nu combinati o camasa in carouri cu pantaloni in dungi!
Si tocmai din cauza acestui schimb generational, la un moment dat, aceste sugestii si indicatii pot deveni invechite.

In acest moment, in care estetica referintei se fragmenteaza si se reinnoieste cu viteza luminii, cautarea mizelor de care sa se agate pare singura cale catre mantuire.

Daca, in schimb, solutia ar fi sa dobandesti capacitatea si cunostintele de a te putea simti liber sa experimentezi?

Lucruri de stiut inainte de a alege ce culori sa folosesti pentru a-ti crea look-ul.

Sa incepem de la elementele de baza.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca culorile „nu exista” .

Culoarea pe care o vedeti, intotdeauna, este rezultatul lungimii de unda a luminii care este reflectata de un obiect.
Pentru a simplifica prea mult, putem spune ca, in functie de caracteristicile razei de lumina care ajunge la ochiul nostru, creierul nostru „traduce” acea raza de lumina intr-o culoare.

Dar de ce ar trebui sa conteze asta pentru tine?

Pentru ca tocmai de aceasta depinde prima caracteristica foarte importanta a culorilor care ti-ar putea fi de folos:

Poate ca stiti deja acest tip de imagine, care este perfecta pentru a explica conceptul:
Aceste doua gri, va arata la fel?

Daca raspunsul este nu, incercati sa acoperiti partea centrala a imaginii cu degetele si va veti da seama ca sunt exact acelasi gri . Dar mintea ta o interpreteaza diferit din cauza contextului imaginii pe care o vezi.
Aranjarea speciala a nuantelor din aceasta imagine va pacaleste creierul, facandu-l sa perceapa o diferenta de iluminare care nu exista de fapt si, prin urmare, sa interpreteze aceeasi culoare diferit.

Aici puteti vedea un alt exemplu de culoare:

Cele trei cercuri pe care le vedeti in aceasta imagine sunt de aceeasi culoare.
Dar ochiul tau si creierul tau le percep diferit datorita contextului in care sunt plasate, in acest caz fundalul.

Interesant, nu?

Mai ales daca te gandesti la faptul ca acest fenomen afecteaza si hainele pe care le porti!

Tocmai de aceea anumite culori arata mai bine la unii oameni decat la altii.
Si, din nou, din acest motiv, uneori o culoare care este foarte frumoasa singura isi pierde luminozitatea sau intensitatea atunci cand este combinata cu alta .

Odata cu munca noastra, aceasta caracteristica a culorilor apare foarte des, mai ales cand incercam sa combinam doua tesaturi . Dar nu numai. Chiar si asortarea unei culori cu tenul femeii care o va purta poate deveni dificila.

Ati purtat vreodata o camasa care sa va „griseasca” pielea?
Probabil da!

Aceste informatii despre modul in care functioneaza perceptia culorii clarifica un lucru:

Nu este sigur ca printre tonurile de culoare ale hainelor de pe piata, exista si cele potrivite pentru tine.

Cum aleg culorile potrivite pentru look-ul meu?

Exista diverse scoli de gandire care raspund la aceasta intrebare.
Sunt cei care se bazeaza orbeste pe dictaturile modei , alegand exclusiv culorile impuse de podiumuri.
Exista cei care incearca in schimb sa schematizeze problema cat mai mult posibil , incercand sa stabileasca reguli fixe care se aplica tuturor.

Noi, doamnele, avem propria noastra idee despre asta.
Desi unele diagrame te pot ajuta sa te orientezi asupra culorilor tale, evident ca ele nu pot fi exhaustive si iti rezolva toate indoielile.

Dar ai grija si aici!

Este intotdeauna de preferat sa faceti aceste teste cu o lumina cat mai naturala, cu atat mai bine daca o puteti face in lumina soarelui.
De fapt, iluminatul dintr-un magazin are un efect urias asupra culorilor pe care le vedeti.

Ai cumparat vreodata doua articole dintr-un magazin, incercand sa le asortezi, doar pentru a descoperi, odata purtat afara, ca ai facut complet combinatia gresita?

Aceasta problema depinde si de modul in care creierul nostru interpreteaza razele de lumina reflectate de obiecte.

Fii atent la locul in care stai atunci cand alegi culoarea unei rochii

Dupa cum am spus deja, culoarea nu este o calitate intrinseca a obiectelor, ci depinde de ce parte a spectrului de lumina absoarbe un obiect si pe care o reflecta.
Culoarea pe care o percepem este partea de lumina care nu este absorbita de obiect.

De exemplu, cand observam un obiect negru, ne aflam in prezenta unui obiect care absoarbe aproape toate lungimile de unda ale luminii vizibile.

Aproape toate, pentru ca cel mai negru ton de negru pe care il cunoastem a fost produs artificial si absoarbe „doar” 99,995% din lumina care il loveste.

Obiectele pe care le percepem ca fiind albe reflecta in schimb toate lungimile de unda care le lovesc.

Acesta este si motivul pentru care hainele albe sunt mai cool decat hainele negre vara!

Pentru celelalte culori mecanismul este acelasi. Daca vedem o culoare, este pentru ca acel obiect absoarbe toate lungimile de unda ale luminii, dar le reflecta pe cele ale culorii pe care o observam, sau chiar o medie a doua sau mai multe lungimi de unda diferite. Cam asa cum functioneaza pentru culorile tempere, ca sa spunem asa!

Privind doua obiecte a caror culoare ne pare verde, ne-am putea confrunta cu doua posibilitati:

fie obiectul reflecta lumina in lungimea de unda verde
, fie obiectul reflecta o parte din lumina in lungimea de unda albastra si o parte in lungimea de unda galbena.

In orice caz, ochiul nostru va interpreta lungimile de unda ale luminii reflectate de aceste doua obiecte ca fiind verzi.

Dar daca lumina cu care sunt iluminate obiectele nu ar fi perfect alba, ar modifica lungimile de unda reflectate de acel obiect.

In exemplul anterior, asadar, sub o lumina galbena calda, cele doua obiecte ar aparea culori foarte diferite. Si inca cateva sub o lumina albastra si rece.

Acelasi lucru se intampla si invers: doua obiecte, datorita luminii artificiale cu care sunt iluminate, par a fi de aceeasi culoare. Dar, atunci cand sunt observate in lumina soarelui, apar culori complet diferite.

Acest fenomen se numeste defect metameric.
Si suntem siguri ca ati trait-o de zeci de ori, atat la imbracat acasa si apoi la iesire, cat si in faza de achizitie, in dressing!

Majoritatea tehnicilor care ar trebui sa te ajute sa alegi culorile potrivite pentru tine se bazeaza de fapt pe reelaborarea unor concepte pe care le cunoastem mai mult sau mai putin cu totii, pentru ca le-am invatat incurcandu-se cu acuarele, tempera si pastelurile.

Si care sunt cuprinse in ceea ce numim Teoria Culorii .

Dupa cum probabil ati inteles, nu este important pentru noi sa va oferim instructiuni precise si riguroase de urmat. Preferam sa va oferim instrumentele pentru a intelege cum sa aplicati singur regulile potrivite.

Dupa cum probabil stiti, exista trei culori, care combinate intre ele si cu alb si negru, pot crea toate celelalte culori.
Ele sunt culorile primare. Rosu, Galben si Albastru.
Toate celelalte culori sunt alcatuite dintr-o combinatie a acestor trei culori.

Avand in vedere acest lucru, iti poate oferi coordonatele pentru a nu avea indoieli cu privire la culorile pe care sa le asortezi atunci cand te imbraci, dar si sa alegi culori care iti pot arata bine.

De fapt, cei care se ocupa de design stiu bine ca exista trucuri care te pot ajuta sa creezi armonie vizuala intre culorile pe care le folosesti, sau sa creezi un contrast, sau sa evidentiezi un detaliu.

Am lipit aici o diagrama care poate fi cu siguranta utila!

(NB: Amintiti-va ca adaugand diferite cantitati de alb si negru la aceste culori, puteti obtine diferitele nuante care nu sunt direct evidentiate in diagrama!)

Folosirea culorilor pentru hainele tale care sunt asezate una langa alta pe roata de culori este o alegere care te poate ajuta sa creezi un efect vizual armonios in tinuta ta.

Folosirea culorilor speculare pe volan va permite totusi sa va jucati cu contrastele si sa evidentiati detaliile sau elementele aspectului dvs.

Un detaliu galben pe o rochie mov, de exemplu, ar fi foarte vizibil si invers!

De asemenea, puteti folosi nuante intermediare pentru a face culorile contrastante sa se indrepte spre nuante calde sau reci. Masurand cu atentie cantitatea de culoare prezenta pe hainele pe care le porti, poti schimba efectul general al look-ului tau.
Ca in aceste exemple:

Un lucru pe care ti-l recomandam sa intelegi cat mai curand posibil este daca tenul tau tinde spre tonuri reci sau calde.
Urmarirea tendintei pielii, parului, ochilor, folosind culori reci sau calde , poate fi o modalitate buna de a incepe sa te orientezi intre culorile potrivite pentru tine si caracteristicile tale.
O impartire aproximativa a culorilor calde sau reci poate fi urmatoarea:

Dar amintiti-va intotdeauna ce am spus la inceput. Perceptia finala a culorilor depinde foarte mult de context, mai ales pentru culorile secundare si tertiare in toate nuantele lor!
Verdele si violetul, de exemplu, pot fi calde, in functie de modul in care le ai de partea!

Si ganditi-va ca acest lucru se poate aplica chiar si unei culori pe care am defini cu incredere ca fiind calda, cum ar fi rosu sau galben. Care in unele cazuri poate deveni aproape rece!

Dupa cum probabil ati inteles, cuvantul cheie este experimentarea !

Exista un ultim lucru de abordat si acesta este aspectul comunicativ al culorilor pe care le purtam.
Hainele au o mare influenta asupra perceptiei pe care o avem despre noi insine si, de asemenea, asupra perceptiei pe care ceilalti o au despre noi. Iar culoarea, in acest mecanism, joaca un rol fundamental.
Aceasta caracteristica de culoare, in anumite situatii, ti-ar putea fi foarte utila. De fapt, ai putea alege culoarea hainelor tale nu doar in functie de nuantele care ti se potrivesc, ci si in functie de mesajul pe care vrei sa-l transmiti la prima vedere! Dar acesta este un subiect foarte larg, asa ca vom vorbi despre el intr-un articol dedicat in curand!