Producand in mod constant noi articole de imbracaminte de unica folosinta pentru a tine pasul cu tendintele efemere dictate de catwalk, fast fashion ar putea fi de vis, dar realitatea ei arata mai mult ca un cosmar.
Daca ati inceput sa adoptati moda lenta si durabila, dar doriti sa aflati ceva mai multe despre ce ascunde de fapt aceasta industrie, incepeti aici. Toate aceste documentare de moda rapida va vor arata de ce costul real din spatele unui tricou de 2 GBP este teribil de mare.
Daca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, aceste documentare interesante sunt garantate ca vor transmite mult mai mult decat o lista rece de statistici.
7 dintre cele mai bune documentare despre fast fashion
„Adevaratul cost” de Andrew Morgan
In ciuda faptului ca a fost filmat cu doar cativa ani in urma, acest documentar din 2015 a devenit deja un cult obligatoriu in comunitatea eco-constienta.
Dezvaluie realitatea intunecata ascunsa de luminile inselatoare ale podiumurilor, creand o juxtapunere puternica intre consumatorii ignoranti care cumpara produsele finale si muncitorii exploatati care le-au realizat.
Costul adevarat arata nesustenabilitatea intrinseca a acestui model de afaceri materialist si priveste moda rapida din punct de vedere ecologic, etic, social si psihologic, cu accent pe drepturile omului.
„RiverBlue” de David McIlvride si Roger Williams
Dupa cum sugereaza si numele, acest film se concentreaza pe poluarea apei si in special pe cat de repede moda ne ucide raurile prin aruncarea in ele de coloranti toxici, substante chimice si materiale periculoase.
RiverBlue arata impactul pe care aceste practici il au asupra raului si ecosistemelor sale, precum si modul in care se traduc in suferinta, boala si moarte pentru lucratorii si oamenii care traiesc in satele locale.
„Masinistii” de Hannan Majid si Richard York
Ce modalitate mai buna de a-ti spune totul despre exploatarea lucratorilor de confectii fast fashion din Bangladesh decat sa ti-o arat prin ochii a trei tinere care lucreaza in acele fabrici?
„Bitter Seeds” de Micha X. Peled
Din pacate, peste un sfert de milion de fermieri indieni isi iau viata in fiecare an, inclusiv tatal studentului jurnalist urmat de Micha in acest documentar.
In timp ce investigheaza motivele din spatele acestei statistici sfasietoare, ei expun realitatea agriculturii biotehnologice si a bumbacului modificat genetic, de la utilizarea mai mare a pesticidelor pana la pierderile mai frecvente de recolte pana la stresul financiar si mental pe care acest lucru il provoaca fermierilor de bumbac.
„Secretele murdare ale modei” de Stacey Dooley
Jurnalista Stacey Dooley descopera poluarea si daunele mediului cauzate de fast fashion.
Pe langa faptul ca calatoreste prin lume pentru a ne arata imagini de prima mana si experiente personale, ea intervieveaza (sau incearca) renumite lanturi de strazi si ii ajuta pe trecatori sa-si deschida ochii despre ce se afla in sacosele lor de cumparaturi.
„Alex James: Slowing Down Fast Fashion” de Ben Akers
Basistul Blur prezinta o privire critica asupra modului in care satisfactia pe termen scurt a inlocuit supravietuirea si sustenabilitatea pe termen lung in mod rapid.
El ne arata costul teribil uman si de mediu al hainelor pe care suntem obisnuiti sa le consumam, dar lasa loc de speranta inspirandu-ne dorinta de schimbare care se raspandeste in comunitatea durabila.
„Urmatorul negru” de David Dworsky si Victor Kohler
In loc sa ne concentram pe fast fashion, acest documentar ne arata ce se face in prezent pentru a redefini modul in care ne vedem hainele si pentru a introduce elemente sustenabile.
De la noile tehnologii la interviuri cu inovatorii care modeleaza viitorul imbracamintei, ne da speranta, aratand ca schimbarea are loc deja.
Pe langa vizionarea acestor documentare de moda rapida, cautati mai multe modalitati de a afla despre aceasta industrie si de a trece la imbracaminte etica? Iata cele mai bune resurse de moda durabila, de la podcasturi la carti si multe altele.
Si daca ati gasit acest lucru util, incepeti sa primiti sfaturile si inspiratia noastra pentru a face alegeri si mai etice in materie de moda.