Marile tendinte din industria modei pentru acest an

In 2023, ce tendinte vom vedea in crestere? Si ce spune asta despre viitor? Aruncam o privire asupra unora dintre cele mai populare subiecte din discutiile consumatorilor legate de industria modei.

Trend #1: Impactul K-pop asupra modei continua

Popularitatea K-pop-ului a explodat in ultimul deceniu, oameni ca Psy care au intrat mai intai in cultura occidentala (va amintiti cantecul Gangnam Style?), urmati de multi artisti talentati precum Jungkook si BTS, GOT7, Exo, iar lista poate continua. .

Acesti artisti si-au adus in lume simtul modei si culturii, influentand fiecare industrie, inclusiv sectorul modei. 

O privire asupra noului de subiecte care reprezinta discutiile consumatorilor legate de moda a dezvaluit cuvinte cheie precum „Saptamana modei de la Paris”, „Blackpink”, „Lisa”, „defilare de moda” si Celine, al carei ambasador global al marcii este Lisa lui Blackpink. 

Si daca filtram conversatia dupa oameni, influenta K-pop-ului devine si mai evidenta. 

De ce ar trebui sa acorde atentie brandurilor de retail si de moda K-pop? 

Nu numai ca vedetele K-pop au o mare influenta asupra adeptilor lor, ci si fanii lor sunt de obicei foarte implicati. Sunt creatori de tendinte, deoarece retweeteaza mereu, apreciaza si distribuie continutul altor fani, extinzand acoperirea si aducand multa expunere la orice subiecte legate de vedetele lor mondiale preferate.

Trend #2: Angajamentul de mediu in domeniul modei este aici pentru a ramane

In 2022, au existat aproape 53 de milioane de mentiuni online legate de sustenabilitate si moda. 

Am folosit Google Trends si Consumer Research pentru a privi in urma cu cinci ani. Dupa cum puteti vedea, cautarile Google si mentiunile consumatorilor referitoare la durabilitate si moda au crescut constant din 2017. 

Se pare ca sustenabilitatea si moda etica vor fi mai importante decat oricand in 2023 daca tendinta ascendenta va continua.

Examinand mai indeaproape postarile sociale, am gasit subiecte precum „facut in mod sustenabil” si „moda lenta” in tendinte in conversatii.

Ce este slow fashion?

Dupa cum sugereaza si numele, slow fashion este opusul fast fashion si traieste sub umbrela durabilitatii. Moda lenta reprezinta o abordare constienta in care consumatorii pot cumpara mai putine articole de calitate superioara care indeplinesc, de asemenea, anumite standarde etice, cum ar fi textile cultivate organic, fara testare pe animale, fabricatie etica si conditii de lucru echitabile. 

Pentru a intelege mai bine sentimentul din spatele conversatiilor cu consumatorii legate de moda lenta, am sapat mai profund folosind grupul de subiecte Brandwatch si am personalizat graficul pentru a se concentra pe grupurile de cuvinte cheie si adjectivele asociate.

Observati cat de „rapid” in raport cu imbracamintea este asociat cu „cel mai ieftin”, „iresponsabil” si „consum”. Pe de alta parte, cuvinte cheie precum „reciclat”, „remarcabil”, „versatil”, „constient” si „ambiguu”, conectate la „oameni” si „miscare”, arata cat de lenta este moda o miscare care genereaza pozitivitate online.  

In timpul cercetarii noastre, am intalnit, de asemenea, unele negativitati legate de sustenabilitatea in moda, iar „scumpul” a fost unul dintre subiectele cheie in acele discutii.

Multi consumatori au discutat despre modul in care economisirea si sustenabilitatea in moda au devenit o tendinta fierbinte, influentand pretul, deoarece multe marci au profitat de oportunitatea de a veni cu o idee durabila pentru a creste profiturile. 

Trend #3: Minimizarea anxietatii de cumparaturi 

In acest moment, multi dintre noi lucreaza de acasa de cativa ani, iar acest lucru a influentat modul in care ne imbracam pentru munca si timp liber. Mai mult, cumparatorii de astazi se confrunta cu atat de multe informatii si optiuni – fie ca este vorba despre optiuni de imbracaminte sau dintre comercianti din care sa aleaga – incat este coplesitor. Anxietatea de cumparaturi este reala.

Acest lucru si grijile crescande de mediu i-au facut pe multi consumatori sa-si regandeasca garderoba.

Un studiu recent din Marea Britanie a constatat ca 37% dintre consumatorii de 35 de ani si peste se simt coplesiti de volumul de tendinte care matura paginile de moda si fluxurile de retele sociale. 

Pentru a angaja si a atrage acesti cumparatori, marcile de moda vor trebui sa lucreze la atenuarea anxietatii de cumparaturi pentru consumatori, facand in cele din urma cumparaturile mai convenabile si mai atractive.

Un retailer care conduce aici este Nordstrom, care pune laolalta tinute pe site-ul sau pe baza tendintelor actuale ale modei, astfel incat sa nu fie nevoie.

Trend #4: Fluiditate in moda si retail

Schimbarea atitudinii consumatorilor fata de identitatea si expresia de gen i-a impins pe designeri, marci si retaileri sa-si regandeasca produsele, modul in care le comercializeaza si cum ar putea arata experienta cumparatorului in viitor.

In ultimii cativa ani, am asistat la revenirea blugilor boyfriend, a pantalonilor cargo si a exemplelor industriei modei care imbratiseaza incluziunea si colaboreaza cu modele din toate categoriile sociale. 

Important este ca celebritatile imbratiseaza moda fluida de gen. In 2021, Harry Styles a lansat un brand de frumusete neutru din punct de vedere sexual. Si Maluma tocmai si-a lansat prima colectie de moda cu Macy’s cu descrierea: „Colectia imbratiseaza incluziunea si un concept de design fluid care permite cumparatorilor sa amestece si sa se potriveasca intre colectiile pentru femei si barbati.”

In timp ce o croiala largi – ceva ce au in comun atat pantalonii cargo, cat si blugii boyfriend – ofera o mai mare mobilitate, moda fluida de gen deschide usa catre o mai mare explorare si experimentare. Desi exista inca o dezbatere, aceasta tendinta ar trebui sa fie o sursa de bucurie pentru multi in 2023.

Trend #5: Noua categorie de retail: recomert sau revanzare ca serviciu

Potrivit Statista, in 2021, valoarea de piata globala a articolelor de imbracaminte secondhand si de revanzare a fost estimata la 96 de miliarde de dolari, iar valoarea sa va ajunge la 218 de miliarde de dolari in 2026. 

Cum au transformat marcile vanzarea la mana a doua in profit?

O miscare in crestere catre durabilitatea in moda a impins industria modei sa inoveze. Iar ultimii ani au fost martorii cresterii noii categorii de retail: RaaS sau revanzarea ca serviciu.  

Revanzarea ca serviciu a reinventat modul in care consumatorii cumpara si vand articole de imbracaminte si accesorii second hand. Pentru a face „thrifting”, consumatorii nu mai trebuie sa mearga fizic la un magazin second-hand. 

Dar nu este doar atat. RaaS faciliteaza si pentru marci sa revinde articole de imbracaminte, in timp ce desfasoara afaceri intr-un mod mai ecologic.

Unele marci si-au lansat deja propriile piete de revanzare, cum ar fi Patagonia. Altii au colaborat cu companii precum ThredUp si Poshmark, care permit marcilor sa vanda imbracaminte uzata usor direct comunitatilor lor de consumatori. 

De exemplu, Athleta si Madewell au colaborat ambele cu ThredUp, oferind clientilor lor sa schimbe articole de imbracaminte second-hand pentru un credit in magazin pentru achizitionarea unui articol nou. Articolele de schimb sunt apoi vandute pe site-ul ThredUp in sectiunea „Partenerii”. 

Am comparat conversatia online referitoare la cinci piete populare de revanzare online intre 1 iunie 2022 si 1 decembrie 2022. 

Dupa cum se arata in grafic, Poshmark, ThredUp, Depop si TheRealReal au inregistrat o crestere a volumului de mentiuni in a doua jumatate a anului 2022 si in comparatie cu ultimele sase luni.

Colaborarile cu pietele de revanzare pot deveni extrem de benefice pentru marcile din industria modei. Unele dintre beneficii pot include:

  • Obtinerea mai multor puncte de date despre clientii si potentialii dvs
  • Obtinerea accesului la noi canale de venituri
  • Si, important, imbunatatirea imaginii marcii, deoarece consumatorii de astazi au multa dragoste pentru marcile constiente de mediu.

Tehnologie de revanzare: RaaS si AI

Pentru companiile de revanzare care opereaza centre de distributie, procesarea si catalogarea articolelor second-hand primite poate deveni consumatoare de timp si de munca. 

O companie a facut un pas mai departe pentru a accelera adoptarea revanzarii cu utilizarea tehnologiei proprietare si a automatizarii continue.

ThredUp a folosit inteligenta artificiala (AI) si tehnologia de recunoastere vizuala care ajuta la inspectarea articolelor primite si la etichetarea lor cu atribute multiple pe care consumatorii le pot filtra apoi atunci cand cumpara pe site.

ThredUp a folosit inteligenta artificiala (AI) si tehnologia de recunoastere vizuala care ajuta la inspectarea articolelor primite si la etichetarea lor cu atribute multiple pe care consumatorii le pot filtra apoi atunci cand cumpara pe site.