14 marci de fast fashion pe care ar trebui sa le eviti

Nu a fost chiar un secret faptul ca cele mai mari marci de moda din lume au procese de productie daunatoare, dar nu a fost ceva la care consumatorii s-au gandit in mod activ.

Acum, comportamentele cumparatorilor se schimba pe masura ce numeroasele consecinte ale modei rapide ies la iveala. Oamenii vad efectele pe scara larga ale industriei modei asupra societatii si asupra mediului si inspira o miscare pentru o moda mai etica si durabila.

Ce este Fast Fashion si de ce este atat de rau?

Fast Fashion este „productia ieftina si rapida de imbracaminte de calitate scazuta, care este pompata rapid prin magazine pentru a raspunde celor mai noi si cele mai noi tendinte”.

Pentru consumatorii nebanuiti, fast fashion-ul pare incredibil pentru ca este atat de ieftin. Cu toate acestea, majoritatea consumatorilor nu iau in considerare de ce hainele sunt atat de ieftine in primul rand si exact aici se afla partea intunecata a industriei modei.

Intrucat aceste marci se bazeaza pe productia rapida si isi vand hainele aproape de nimic, companiile de fast fashion folosesc cele mai ieftine materiale si forta de munca posibila pentru a profita. Ca rezultat, moda rapida este responsabila pentru deseuri enorme, poluare si conditii proaste sau abuzive ale lucratorilor.

Potrivit Insider, industria modei genereaza 10% din emisiile de carbon din lume si creeaza 20% din poluarea apei industriale din lume. Si asta nu face decat sa zgarie suprafata impactului asupra mediului al fast fashion – consumul de apa, poluarea cu microplastic si deseurile textile sunt printre multe alte probleme.

Cand vine vorba de impactul social, fast fashion este la fel de proasta. 99% dintre marile marci de imbracaminte nu isi platesc lucratorilor un salariu de trai. In plus, multe dintre aceste marci folosesc munca copiilor sau munca fortata (un eufemism pentru munca sclavilor).

Bine, deci este clar ca fast fashion este rau, dar cum o eviti de fapt?

Pentru o vreme, mi s-a parut ca este practic imposibil sa eviti fast fashion. Astazi, exista o multime de alternative fast fashion care ofera imbracaminte bine facuta, care va rezista testului timpului. Calitatea de durata va fi intotdeauna mai buna decat imbracamintea ieftina, la moda, care abia dureaza un sezon.

Dar pentru a evita in intregime fast fashion, trebuie sa stiti si ce marci sa evitati – si nu este intotdeauna evident. Aici intervine acest articol.

14 marci de moda rapida de evitat

Uneori, fast fashion este usor de observat. Alteori, este ascunsa de marketing atragator, informatii vagi si greenwashing. De aceea, am intocmit aceasta lista de 14 marci de fast fashion de care sa ma feresc.

Amazon Essentials

Probabil ca nu este surprinzator faptul ca un brand masiv de imbracaminte de la una dintre cele mai mari piete online din lume conteaza ca fast fashion.

Cel mai grav este ca unii dintre furnizorii Amazon pentru linia Essentials au fost legati de munca sclava in China. Deoarece Amazon nu este o organizatie transparenta, nu este clar care sau cate produse Essentials sunt implicate.

De asemenea, Amazon Essentials nu este o gama durabila si nu ofera nicio informatie despre productia sa.

ASOS

Cu peste 26 de milioane de clienti in intreaga lume, ASOS este unul dintre cele mai mari marci de moda in prezent.

La fel ca majoritatea brandurilor de fast fashion, ASOS se prezinta intr-o lumina pozitiva. Site-ul sau web face o multime de promisiuni care suna frumos despre „un viitor mai durabil” si prezinta obiective ambitioase in jurul unor probleme precum emisiile de carbon si drepturile omului.

Cu toate acestea, aceste promisiuni si obiective sunt doar atat. In prezent, ASOS nu face mare lucru pentru a fi sustenabil sau etic si, in cele din urma, marca inca urmeaza un model de productie fast fashion.

Desi ASOS a colaborat cu organizatii anti-sclavie, nu este clar ce impact are compania de fapt. In plus, ASOS a fost cunoscut pentru tratamentul prost fata de angajatii din depozit.

In cele din urma, ASOS se incadreaza in categoria fast fashion doar pentru volumul sau de productie. Cu toate acestea, initiativele sale indoielnice de etica si durabilitate il cimenteaza si mai mult ca un brand de evitat.

Republica Banana

Banana Republic cu siguranta nu este la fel de flagrant ca alte marci de pe aceasta lista, dar este totusi un brand de fast fashion. Ofera sute de articole de imbracaminte in acelasi timp, castigand venituri de zeci de miliarde de dolari in fiecare an.

Desi compania are unele initiative de sustenabilitate in vigoare, nu ofera informatii clare despre practicile sale de munca. Chiar daca marketingul ridicat al Banana Republic pare de ultima generatie, compania inca se califica drept fast fashion.

BoohooMAN

BoohooMAN este oferta pentru barbati de la gigantul britanic boohoo, o companie care este adesea descrisa drept moda ultra-rapida. Imbracamintea ieftina si la moda a facut intotdeauna parte din brandul boohoo, facandu-l unul dintre cele mai evidente marci de fast fashion din jur.

In plus, boohooMAN nici macar nu incearca sa se prefaca drept o companie etica sau sustenabila. Pagina de sustenabilitate a marcii este ridicol de scurta si vaga si nu exista prea multa spalare verde pentru ca nu exista nimic de spalat verde.

Exista, de asemenea, o multime de dovezi ca atat boohoo, cat si furnizorii sai trateaza prost lucratorii. In 2020, muncitorii din fabrica au fost fortati sa lucreze cu distantare sociala mica sau deloc. In plus, lucratorii de la furnizorii Boohoo au fost fortati sa faca fata conditiilor de munca nesigure si platilor cu mult sub salariul minim.

Decalaj

Desi Gap nu este la fel de axat pe tendinte ca alte marci, este totusi la moda rapida.

Gap Inc. – care detine marcile Gap, Banana Republic si Old Navy – este un titan al modei care a castigat 15,6 miliarde de dolari doar in 2022. Acest brand de mall poate fi un clasic nostalgic, dar practicile sale de afaceri il pun perfect in cutia fast fashion.

Gap a fost una dintre numeroasele marci implicate in a beneficia de munca sclava uigura si nu este clar daca marca a luat masuri in aceasta problema. De asemenea, compania continua sa lucreze cu fabrici care nu respecta in totalitate codul sau de conduita, ceea ce ar putea indica conditii proaste de munca.

Gap este putin mai bun in ceea ce priveste sustenabilitatea, exista putine dovezi ca compania isi atinge (sau chiar progreseaza spre) obiectivele sale.

H&M

In timp ce toate companiile de fast fashion sunt daunatoare, H&M este deosebit de rau. Cresterea extraordinara a companiei si colectiile expansive o fac unul dintre cele mai mari imperii fast fashion din lume.

H&M produce intre jumatate de miliard si trei miliarde de articole de imbracaminte in fiecare an, folosind forta de munca prost platita din fabrici cu conditii de munca nesigure. Chiar si in comparatie cu marcile similare, H&M se remarca prin practicile sale de munca deosebit de daunatoare.

De asemenea, brandul a fost dat in judecata de doua ori pentru spalare ecologica si acuzat ca ar arde anual 12 tone metrice de imbracaminte nevanduta. Este suficient sa spunem ca H&M nu este compania sustenabila care pretinde ca este.

Merita remarcat faptul ca H&M detine si marcile Arket si COS – asa ca asigurati-va ca stati departe de acele etichete daca doriti sa evitati sa sustineti H&M.

J. Crew

Chiar daca J. Crew este un retailer de imbracaminte clasica pentru barbati, se califica si ca fast fashion. La fel ca Banana Republic, J. Crew ofera sute de stiluri – adesea la preturi mici sau de reducere – care se schimba sezonier.

Compania nu ofera multe informatii despre conditiile lucratorilor sau despre trasabilitatea articolelor de-a lungul lantului de aprovizionare. In 2020 Fashion Transparency Index, unde J. Crew a obtinut un mizerabil 14%.

Si cand vine vorba de sustenabilitate, J. Crew se vorbeste mai ales. Brandul are initiative durabile de aprovizionare cu materiale, dar nu exista semne ca procesul sau de productie in ansamblu este aproape sustenabil.

Mango Man

Mango Man este un alt brand european de moda rapida populara care a patruns pe piata din SUA.

Mango are un trecut mai infam in carouri decat alte marci de pe aceasta lista, datorita implicatiei sale in prabusirea Rana Plaza din Bangladesh. Cladirea de productie de articole de imbracaminte cu opt etaje producea imbracaminte pentru marci de fast fashion si a fost construita necorespunzator. 

Sincer, preocuparile sale de siguranta au fost trecute cu vederea. Cand cladirea s-a prabusit in 2013, a lasat un bilant de morti de 1.134.

In afara de acest incident, Mango nu a reusit in mod constant sa ofere transparenta in ceea ce priveste etica muncii sau sa prezinte dovezi ca lucreaza pentru a-si reduce amprenta asupra mediului.

Vechea Marina

In multe privinte, acest brand detinut de Gap este chiar mai rau decat compania mama. Old Navy face reclama cu mandrie la preturi la chilipiruri, asa ca nu este prea socant ca compania nu are cea mai buna fisa de rap.

La fel ca majoritatea acestor alte marci, Old Navy ofera putine dovezi ale conditiilor sale de munca sau ale impactului asupra mediului. Face cativa pasi catre o durabilitate mai buna, dar productia sa generala ramane neschimbata.

EA IN

Juggernaut chinezesc de imbracaminte SHEIN este, fara indoiala, cel mai prost brand de pe aceasta lista. In timp ce ofertele sale pentru barbati nu sunt nici pe departe la fel de populare precum linia pentru femei, brandul merita un titlu de una dintre cele mai daunatoare companii de imbracaminte existente astazi.

SHEIN incurajeaza moda de aruncat mai mult decat orice alt brand. Din iulie pana in decembrie 2021, compania a adaugat intre 2.000 si 10.000 de stiluri noi in fiecare zi. Aceste articole de imbracaminte sunt produse in principal din poliester virgin, ceea ce are ca rezultat aproximativ 6,3 milioane de tone de emisii de carbon pe an.

Pentru a fabrica aceste articole de imbracaminte si a le vinde la preturi mici, SHEIN foloseste – ati ghicit – forta de munca prost platita. O investigatie a Canalului 4 a descoperit ca lucratorii din fabricile SHEIN au fost fortati sa lucreze 18 ore pe zi cu doar o zi libera pe luna. In plus, lucratorii care au facut o singura greseala au fost criticati cu o amenda care se ridica la doua treimi din salariul lor zilnic.

Si daca toate acestea nu au fost suficient de rele, imbracamintea SHEIN poate fi, de asemenea, mortala. Multe dintre articolele de imbracaminte ale sale, inclusiv articole pentru copii mici, contin niveluri alarmant de ridicate de plumb.

Tinta

Target este una dintre putinele companii de pe aceasta lista care nu se concentreaza exclusiv pe imbracaminte, dar imbracamintea sa se incadreaza totusi sub eticheta de fast fashion.

Target este un exemplu de companie care incearca sa fie sustenabila in timp ce se bazeaza pe un model de afaceri nesustenabil. De exemplu, Target isi propune sa foloseasca mai mult bumbac durabil, dar totusi produce mii de stiluri.

UNIQLO

Adesea, UNIQLO nu este considerata ca fiind o moda rapida datorita concentrarii sale pe articole de imbracaminte mai versatile si articole de baza pentru garderoba – si marketingul sau inteligent -, dar marca se califica cu siguranta.

Abordarea UNIQLO bazata pe stilul de viata o diferentiaza de alte companii de fast fashion. Acestea fiind spuse, brandul este inca vinovat de pacatele tipice fast fashion: sute de stiluri de calitate inferioara vandute la preturi mici. Sigur, este posibil ca hainele sa nu se destrame, dar asta nu inseamna ca nu sunt produse ale modei rapide.

UNIQLO este cel mai bine descris ca un brand de fast fashion „dieta” (chiar daca CEO-ul sau nu este de acord). Cu siguranta nu este cea mai proasta companie din lume, dar exista marci mult mai bune carora le-ai putea da banii.

Urban Outfitters

Urban Outfitters are un palmares deosebit de groaznic. Lipsa sa completa de informatii despre productie si initiativele sale de durabilitate grav inadecvate il fac unul dintre marcile de moda cele mai putin transparente.

Majoritatea afirmatiilor Urban privind sustenabilitatea se concentreaza in jurul reciclarii sau reciclarii, care sunt initiative bune, dar in cele din urma insuficiente. Adevarata durabilitate inseamna ca companiile schimba modul in care produc imbracaminte, iar Urban Outfitters nu da semne de schimbare in acest sens.

Compania a obtinut doar 13% la Fashion Transparency Index, asa ca este aproape imposibil sa-si evalueze practicile de munca. Cu toate acestea, marca a fost legata de munca fortata uigura si de fabricile din Los Angeles cu conditii proaste de munca.

Zara

Zara a fost unul dintre primele branduri de imbracaminte care a imbratisat modelul de productie fast fashion asa cum il cunoastem astazi. La inceputul anilor 1990, retailerul s-a laudat ca a durat doar 15 zile pentru ca un articol de imbracaminte sa treaca de la proiectat pentru a fi vandut. Misiunea magazinului nu s-a schimbat de-a lungul anilor.

Chiar daca alte marci de fast fashion l-au depasit, Zara inca scoate aproximativ 450 de milioane de articole de imbracaminte pe an. Acest lucru se traduce intr-o medie de 500 de modele noi pe saptamana, o scara care este in mod inerent nesustenabila.

Zara a fost, de asemenea, pe lista companiilor despre care se spune ca ar profita de pe urma muncii uigure si a fost acuzata ca tolereaza conditiile de munca sclava in Brazilia. Deloc surprinzator, nu este cu mult mai bine in ceea ce priveste sustenabilitatea – compania are initiative vanilie, dar putine dovezi de schimbare.