Top 10 pantofi sport Air Jordan din toate timpurile

Au trecut aproape 40 de ani de cand primul pantof de semnatura al lui Michael Jordan a pus piciorul pe teren. Era 1985, iar pantoful acela era Air Jordan I: un top simplu din piele, cu marca Swoosh in lateral si o captuseala neagra cu accente rosii. Nimeni nu stia asta la acea vreme, dar acesta avea sa fie momentul „un mic pas” al pantofilor sport si ceva care avea sa modeleze relatia dintre moda si imbracamintea sport pentru deceniile urmatoare.

Avanza rapid pana in prezent si este dificil de cuantificat efectul pe care brandul Jordan l-a avut asupra incaltamintei, modei si culturii populare in general. Air Jordans a transformat pantofii sport in articole de lux extrem de dorite. Ei au adus imbracamintea sport in mainstream si au dat nastere fenomenului pe care il numim acum cultura adidasilor.

Astazi, o pereche de dresuri de 100 de lire sterline este egala pentru curs, dar in primii ani ai Air Jordans, astfel de preturi erau nemaiauzite, ceea ce nu a facut decat sa sporeasca atractivitatea pantofilor.

De la acel prim adidasi, Air Jordan a lansat un pantof in fiecare an, ca un ceasornic. Unii si-au depasit predecesorii in ceea ce priveste designul, impactul cultural si performanta, in timp ce altii au cazut pe margine. A existat, de asemenea, o cantitate sanatoasa de absurditate creativa si departe de a fi atemporal, fiecare pantof serveste ca un fel de capsula vizuala a timpului pentru epoca in care a fost proiectat.

Nu lipsesc pantofii Air Jordan grozavi, dar i-am redus la 10 care consideram ca sunt cele mai semnificative si mai emblematice modele ale marcii. In nicio ordine anume, iata editarea lui Ape cu cele mai bune Air Jordan facute vreodata.

Air Jordan I

Pantoful care a inceput totul. Primul pantof original al lui Michael Jordan cu Nike este invaluit in mitologia sportului. Povestea spune ca Jordan i s-a interzis sa poarte pantofii pe teren, deoarece fecioarele lor negre incalcau standardele NBA. Organul de conducere al baschetului i-a spus lui MJ ca va primi o amenda de 5.000 de dolari pentru fiecare meci pe care a continuat sa poarte pantofii, dar in loc sa-i scoata, el a continuat sa-i poarte si Nike a platit nota.

Expertii in pantofi de sport sustin ca pantoful in cauza a fost de fapt Nike Airship, un precursor al Air Jordan 1, dar Swoosh-ul ramane la versiunea sa a evenimentelor. Oricum, Air Jordan 1 este o icoana sportiva si piesa centrala a culturii adidasilor. Reimaginat de nenumarate ori de unele dintre cele mai mari nume din moda si streetwear, este pantoful care a inceput totul si, fara indoiala, unul dintre cei mai mari adidasi ai tuturor timpurilor.

Air Jordan III

Air Jordan I poate fi primul pantof din gama Air Jordan, dar doi pantofi mai tarziu brandul si-a gasit cu adevarat identitatea vizuala. Acesta a fost primul dintre cele 13 Air Jordan create de legendarul designer de incaltaminte Nike Tinker Hatfield, un barbat adesea salutat drept arhitectul pantofilor moderni. Hatfield a abandonat Swoosh-ul, a adaugat cateva accente cu imprimeu elefant, a pus o unitate de amortizare Air in talpa si a impodobit pantoful cu logo-ul acum emblematic Jumpman, infatisandu-l pe MJ in aer.

Iata cea mai buna parte. Nu numai ca Hatfield a creat un plan pentru cum ar trebui sa arate pantofii Air Jordan, dar, potrivit fondatorului Nike, Phil Knight, designul sau Air Jordan III l-a impiedicat pe MJ sa paraseasca Nike pentru rivalul sau, Adidas. Dupa primirea proasta a celui de-al doilea pantof profesionist si o accidentare la picior care l-a scos din actiune, baiatul cu afis al lui Nike era gata sa sara pe nava. Cu toate acestea, cand i s-a aratat Air Jordan III intr-o intalnire din 1987, a decis sa ramana definitiv.

Air Jordan XI

In 1995, MJ era in drum spre unul dintre cei mai impresionanti ani ai sai de pana acum, iar Tinker Hatfield a vrut sa faca ceva special pentru a marca aceasta ocazie. Si-a inspirat Air Jordan XI dintr-o masina sport decapotabila si a terminat pantoful cu un rand stralucitor din piele lacuita.

Amestecul de materiale folosit pe XI il diferentiaza de orice altceva care fusese creat pana in acel moment. A fost surprinzator de diferit, dar fanilor marcii le-a placut si a devenit rapid (si ramane pana astazi) unul dintre cele mai cautate stiluri Air Jordan de acolo. De asemenea, se spune ca este favoritul personal al lui Michael Jordan si, cand te gandesti ca brandul este acum pe cel de-al 35-lea pantof, asta chiar spune ceva.

Air Jordan VII

Sezonul 1992 al lui Michael Jordan a fost unul dintre cele mai legendare ale carierei sale, iar Air Jordan VII a fost pantoful care l-a propulsat prin el. Este unul dintre cei mai subestimati adidasi din linie, dar din punct de vedere al designului credem ca inca merita sa strigam.

In afara de baschet, Tinker Hatfield era ocupat cu proiectarea unora dintre cei mai emblematici adidasi ai anilor 1990. Air Max 1 primeste cel mai mult timp de difuzare (fara joc de cuvinte), dar Huarache a fost o alta creatie a lui si VII a imprumutat mai mult decat putin din el. Cel mai remarcabil, ghetutul din neopren care se prezinta pe ambii pantofi si imbratiseaza piciorul purtatorului.

Air Jordan IV

Air Jordan III a fost un succes urias, ceea ce a fost o veste grozava pentru Nike, dar a reprezentat si o problema pentru designerul Tinker Hatfield. Cum ar fi trebuit sa urmeze cel mai revolutionar pantof de baschet din toate timpurile? In cele din urma, el a decis ca cel mai bun curs de actiune a fost sa pastreze designul general acelasi, in timp ce facea cateva mici ajustari si ajustari ici si colo.

La fel ca si III, IV avea logo-ul Jumpman pe limba, o unitate Air in talpa, accente texturate (de data aceasta stropi de vopsea) si doua culori OG foarte asemanatoare. Cu toate acestea, au existat unele diferente care fac ca IV-ul sa iasa in evidenta prin propriul merit. In primul rand, adaugarea panourilor din plasa de plasa si a suporturilor de dantela din plastic le-a conferit pantofilor un avantaj mai utilitar decat predecesorul lor, iar plasa i-a facut, de asemenea, mult mai respirabili decat majoritatea celorlalti adidasi de baschet din piele integrala ai vremii.

Air Jordan V

Desi nu a fost radical diferit de IV, Air Jordan V a venit cu cateva completari notabile care l-au adus chiar acolo cu regalitatea pantofilor de baschet. In primul rand, a fost primul pantof din seria Air Jordan care a prezentat o talpa albastra translucida. Acesta poate parea un detaliu minor, dar este unul dintre elementele de design care a devenit o semnatura a marcii Jordan si un identificator vizual clar. Ar fi putut fi, de asemenea, un semn din cap catre un alt pantof emblematic conceput de Hatfield in acelasi an: pantofii MAG ai lui Marty McFly, din Back To The Future Part II.

Tinker Hatfield s-a inspirat si din avioanele de lupta din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Acest lucru s-a manifestat ca detaliul acum iconic cu dinti de rechin de pe talpa intermediara, care era un semn din cap catre gurile de rechin pictate pe partile laterale ale avioanelor de Flying Tigers.

Air Jordan VIII

Sezonul 1992-1993 l-a vazut pe Michael Jordan cu cureaua cu cei mai neobisnuiti pantofi de baschet de pana acum. Air Jordan VIII a fost, si este in continuare, singurul pantof Jordan care avea o curea incrucisata deasupra sireurilor. Este un pantof izbitor care este un produs inconfundabil al epocii sale, panoul multicolor din lateral fiind o ciudata claritate a designului anilor 1990.

Acesti pantofi sunt totusi iconici din alt motiv. Inainte de prima sa retragere, acestea sunt loviturile pe care Jordan le-a purtat cand i-a invins pe Hawks, Knicks, Cavs si Suns in asa-numitul sezon „Three-Peat Championship”.

Air Jordan 2011

Cel de-al 26-lea pantof din seria Air Jordan poate sa nu fi fost unul dintre cei mai izbitori din punct de vedere vizual, dar avea un truc frumos in maneca. Air Jordan 2011 a fost primul Air Jordan care a prezentat o talpa intermediara interschimbabila, cu optiuni rosii si albastre, fiecare oferind proprietati diferite in functie de nevoile sportivului. Nike a comparat-o cu alegerea armei potrivite inainte de lupta. Talpile interioare albastre si rosii au fost etichetate cu cuvintele „Be Quick” si, respectiv, „Be Explosive” si fiecare prezentau diferite aranjamente de buzunare Air pentru a imbunatati performanta in anumite moduri.

Au fost cei care au numit-o un truc, dar talpa intermediara interschimbabila a fost transportata in alte cateva modele Air Jordan, precum si in cateva pantofi semnaturi ai lui Kobe Bryant.

Air Jordan VI

Jordan a purtat tricoul VI in drumul catre primul sau campionat. Pentru design, Tinker Hatfield s-a inspirat din masina sport a starului NBA, ajungand pana la a include un „spoiler” pe spate. Aceasta nu a fost insa doar o atingere estetica. De fapt, Jordan se plansese ca s-a straduit sa-si puna pantofii anteriori inainte de un joc si, prin urmare, aceasta lapa pentru calcai era solutia.

Pantoful in sine are o insertie din neopren, o cutie curata pentru varfuri, iar cele cinci culori OG au prezentat un amestec de piele si nubuc pentru fete.

Air Jordan XIV

Acest adidasi aerodinamic a fost ultimul pantof pe care l-a purtat Jordan ca Chicago Bull. Acesta i-a fost dezvaluit de Hatfield in timpul finalei din 1998, cu conditia ca el sa-l tina secret si sa nu dezvaluie inca. Cu toate acestea, lui Jordan i-a placut atat de mult pantoful incat a lovit terenul in el aproape imediat si chiar i-a purtat cand a facut celebrul „Last Shot” pentru a-si castiga ultimul campionat.

Din punct de vedere al designului, XIV s-a inspirat de la o alta masina sport a lui Jordan: Ferrari-ul sau 550 M. Acest lucru este cel mai vizibil in logo-ul galben Jumpman din lateral, care este incadrat intr-o insigna in stil Ferrari.