10 moduri de a-ti face parfumul sa dureze mai mult

Cleopatra, regina Egiptului, a fost o femeie priceputa si desavarsita. Printre talentele ei a fost expertiza in proiectarea parfumurilor. Potrivit istoricului Plutarh, cand Cleopatra s-a pregatit sa-l intalneasca pe Marc Antony, ea s-a imbracat ca Venus, zeita iubirii, si a navigat intr-o slep impodobita cu aur si argint si atat de mirositoare de parfum incat „parfumurile s-au raspandit din vas catre tarm.” Pana a doua zi, ea il infasura pe conducatorul Orientului Mijlociu in jurul degetului ei mic.

Cleopatra stia fara indoiala ce a dovedit stiinta: dintre toate simturile, simtul mirosului este cel mai puternic in pasiunea excitanta. Mirosurile sunt percepute de sistemul limbic al creierului, aceeasi regiune care este implicata in starea de spirit si emotia. Aroma si emotia curg ca doua fluxuri care converg.

Arta amestecarii parfumurilor dateaza cel putin din vechiul Babilon, in jurul anului 4000 i.Hr. Atunci, ca si acum, reteta era simpla: uleiurile purtatoare de parfum, numite uleiuri esentiale, sunt dizolvate intr-o alta substanta. Uleiurile originale au fost extrase din ierburi si condimente si rasina de copac, cum ar fi tamaia si smirna. Solventul a fost grasime animala sau ulei de masline.

Astazi, uleiurile naturale pot fi completate de inventii nascute in laborator si dizolvate in alcool etilic (etanol). Stiinta a facut parfumurile mai variate si mai disponibile, dar pretul le poate face sa para un lux regal. Nu ai nevoie de bogatiile unei regine, totusi, pentru a te simti ca una. In spiritul inteligentei Cleopatre, va oferim 10 sfaturi pentru a profita la maximum de potiunea preferata.

10: Aplicati parfum inainte de a va imbraca

Parfumul este activat prin caldura si reactii chimice. Este mai eficient atunci cand intra in contact cu corpul decat cu imbracamintea. De fapt, poate pata si deteriora unele tesaturi. Matasea, de exemplu, este o proteina animala, care este predispusa la degradare din cauza alcoolului din parfum. Vopselele pentru tesaturi pot sangera si se estompeaza. Alcoolul se evapora insa la cateva minute dupa aplicare, iar materialul se pastreaza. Pe de alta parte, tesaturile sintetice, cum ar fi poliesterul, resping ingredientele lichide, inclusiv alcoolul, dar sunt mai susceptibile la petele de la uleiurile de parfum. Din nou, evitarea contactului direct ajuta la minimizarea problemei.

Parfumurile pot fi aplicate indirect pe tesaturi, totusi, pentru a va parfuma in siguranta garderoba. Puteti pulveriza parfum pe umerase captusite, de exemplu. Sau adaugati cateva picaturi de uleiuri esentiale in apa cand clatiti lenjeria, sau in apa din fierul de calcat pentru a presa cu abur batiste.

Daca esti la indemana la mestesuguri, poti purta parfumul tau preferat intr-un medalion parfumat. Adaugati cateva picaturi de ulei in ceara de albine topita, apoi turnati ceara de albine intr-un medalion gol si lasati sa se intareasca.

9: Aplicati parfum la punctele de puls

Punctele de puls sunt locuri de pe corp unde ritmul cardiac poate fi simtit prin vasele de sange situate aproape de piele. Caldura sangelui le face tinte principale pentru aplicarea parfumului. Punctele de puls se gasesc literalmente din cap pana in picioare. Cele mai strategice pentru aplicare sunt situate la tampla, chiar sub lobul urechii, la baza gatului, in interiorul incheieturii mainii si al cotului si in spatele genunchiului. Alegeti puncte din diferite zone (dar nu fiecare punct din fiecare zona) pentru a raspandi parfumul in mod uniform.

Cat despre eterna intrebare, „Ar trebui sa tamponati sau sa pulverizati?” tamponarea cu varfurile degetelor poate parea mai precisa, dar poate lasa la fel de mult parfum pe degete ca si pe punctul pulsului. Un spray usor aplicat la aproximativ 8 inchi (20 de centimetri) de piele va acoperi o zona mai larga pentru un efect mai mare.

Ce zici de frecarea zonei dupa aplicarea parfumului pentru a genera caldura? Nu se recomanda. Frecarea descompune moleculele, numita uneori „zdrobirea parfumului”. Mirosul se poate transforma in ceva diferit sau poate disparea complet.

8: Alege parfumuri cu note de baza puternice

O nota este limbajul de parfumerie pentru un parfum. Parfumierii folosesc note precum compozitorii muzicali, construindu-le si stratificandu-le pentru un efect general placut. Ca si in muzica, unele note de parfum sunt usoare si cantare; altele sunt mai grele si rezoneaza mai mult. Ordinea in care sunt eliberate notele este un aspect important in formularea parfumurilor.

Notele de varf, sau notele de cap, sunt primele care va saluta nasul. Miroase proaspat, fructat si usor dulce. De asemenea, se evapora mai intai, deci impactul lor este trecator. Unele dispar dupa 10 minute. Lamaia, marul, pepenele galben si fructele de padure sunt note de cap populare, cu ocazional „briza marii” sau „aerul oceanic”.

Pe masura ce notele de varf se estompeaza, notele de mijloc devin proeminente. Notele de mijloc, numite si note de inima, sunt mai bogate si mai durabile. Acestea includ ierburi si mirodenii placut intepatoare, cum ar fi rozmarinul, nucsoara si cardamomul, precum si florile deosebite precum iasomia si gardenia.

Notele de mijloc sunt in centrul atentiei timp de aproximativ o ora, apoi se amesteca cu notele de jos sau de baza. Notele de baza sunt cele mai dramatice si de durata. Ei poarta parfumul pana la patru ore. Note precum cedru, pin si mosc sunt numite lemnoase. Paciuli, tamaie si vanilie sunt denumite orientale pentru a evoca Asia si Orientul Mijlociu.

Majoritatea parfumurilor includ toate cele trei game de note, dar unele favorizeaza capatul inferior al spectrului. Cauta parfumuri online. Verificati lista de note de parfum sau descriptori, cum ar fi afumat sau moale. Experimentati pentru a gasi pe cei care va plac si care miros bine pe voi.

7: Potriviti aplicatia la concentratie

Lichidele parfumate poarta o serie de denumiri diferite: parfum, colonie, apa de toaleta, printre altele. Acestea nu sunt doar pseudonime care suna exotic gandite de agenti de publicitate. Fiecare indica un raport dintre uleiuri esentiale si alcool, sau concentratie, ceea ce face o diferenta reala in cat timp persista un miros. Industria nu a stabilit un standard pentru concentratii. Prin definitie, totusi, un parfum este cel mai ridicat, cu pana la 40% uleiuri esentiale in volum. O apa de parfum este de aproximativ 15 la suta, iar o apa de toaleta poate fi de pana la 5 la suta.

Avand o varietate de concentratii, va permite sa potriviti forma la nevoie. Puteti reimprospata un parfum timp de aproximativ o ora, stratificandu-l cu versiunea sa de apa de parfum, de exemplu.

Cand decideti ce forma sa cumparati sau sa aplicati, amintiti-va ca concentratia unui parfum este diferita de usurinta sau greutatea acestuia. Un parfum compus in mare parte din note usoare, citrice, poate avea nevoie de retusuri mai devreme decat o apa de parfum cu o baza puternica de cedru sau muschi.

Puteti face propriile concentratii pornind de la uleiuri esentiale si diluandu-le dupa cum doriti. Utilizati un amestec de noua parti alcool la o parte apa distilata ca solvent. Pentru o concentratie de 20 la suta, de exemplu, ati adauga opt picaturi din amestecul alcool-apa cu doua picaturi din uleiurile esentiale alese.

6: Aplicati parfumuri in functie de anotimp

Temperatura mediului inconjurator afecteaza modul in care si cat timp se poarta un parfum. Caldura energizeaza reactiile chimice care elibereaza parfum, rezultand un miros mai puternic. Pe vreme calda, veti avea nevoie de o aplicare mai usoara sau de o forma mai putin concentrata a oricarui parfum pe care il purtati.

In acelasi timp, caldura accelereaza evaporarea. Daca alegeti mirosuri mai usoare, va trebui sa le aplicati mai des pe vreme calda, datorita concentratiilor lor scazute. Deoparte, ai grija la ceea ce porti in aer liber. Anumite creaturi nedorite va pot impartasi gustul parfumului. Albinele sunt atrase de arome dulci, florale. Gandacii ii prefera pe cei picante. Liliecii sunt partiali fata de note de mosc. Ceva de retinut daca va indreptati spre un gratar din curte.

Acelasi principiu se aplica invers pe vreme rece. Reactiile chimice sunt mai lente la temperaturi mai scazute. Parfumurile emana treptat, cu mai putina intensitate. Daca purtati un parfum cald de iarna, totusi, luati in considerare generozitatea notelor de jos. Adaugarea unui spritz suplimentar va poate oferi atmosfera unei paduri de pini umane.

5: Utilizati cantitatea potrivita pentru tipul dvs. de piele

Cand cumparati produse de ingrijire a pielii, tipul dvs. de piele — gras, normal sau uscat — este primul lucru pe care trebuie sa-l stiti. Aceste informatii sunt, de asemenea, utile atunci cand alegeti parfum. Baza de alcool dintr-un parfum se evapora mai repede pe pielea uscata decat pe pielea grasa. Fiecare strat de note este eliberat in succesiune rapida, iar parfumul dispare mai devreme. A avea pielea grasa, care este adesea vazuta ca o problema de sanatate si igiena, este un avantaj atunci cand vine vorba de a face parfumul sa dureze mai mult.

Daca aveti pielea uscata, este posibil sa utilizati deja o crema hidratanta. Cautati o crema hidratanta cu acelasi parfum pe care intentionati sa il purtati in ziua respectiva. Acest lucru va ajuta la intinderea parfumului si la catifelarea pielii. Sau foloseste o crema hidratanta fara parfum inainte de a aplica parfumul.

Pielea uscata este un domeniu in care sanatatea si frumusetea chiar merg impreuna, apropo. Pielea uscata poate fi un semn al unei diete proaste, de exemplu. Primesti destui nutrienti prietenosi cu pielea, cum ar fi acizii grasi esentiali si vitaminele B? Si nu uitati de apa. Chiar si parfumul tau preferat poate merge atat de departe in a te ridica doar daca esti dezamagit fizic.

4: Strateaza un parfum

Stratificarea implica utilizarea diferitelor produse care au acelasi parfum pentru a sustine mirosul pe tot parcursul zilei. Ganditi-va la asta ca la o cursa de stafeta in care un produs preda bastonul aromatic celuilalt. De exemplu, ati putea incepe cu o apa de toaleta dimineata, puteti aplica o lotiune dupa-amiaza si puteti termina cu o pudra pentru o seara. Sau incepeti cu o crema hidratanta parfumata si aburiti parfumul mai tarziu in cursul zilei. Puteti adauga cateva picaturi de ulei de baie parfumat la o baie calda sau puteti aplica in punctele pulsului in timp ce pielea este inca umeda dupa dus.

Frumusetea stratificatiei este ca va permite sa variati concentratia parfumului in functie de situatie. Cu putina experimentare, puteti gasi o combinatie care sa va faca remarcat, dar care sa nu copleseasca pe nimeni — sau sa risipeasca parfum scump. Este, de asemenea, o scuza buna pentru o inmuiere pe indelete in cada.

3: Schimbati parfumurile cu schimbarea chimiei pielii

Din punct de vedere chimic, este posibil sa nu fii aceeasi persoana care ai fost saptamana trecuta. Orice numar de factori pot declansa o schimbare in chimia corpului, care poate modifica mediul chimic al pielii. Aceasta, la randul sau, poate afecta modul in care pielea ta raspunde la parfumul tau preferat. Chimia corpului fiecaruia este unica, astfel incat factorii declansatori si efectele lor vor varia de la o persoana la alta.

De exemplu, hormonii androgenii sau progesteronul afecteaza productia de ulei in piele. Unele alimente si medicamente — ca sa nu mai vorbim de sarcina — pot creste sau scadea nivelurile de androgeni si progesteron. Deoarece pielea grasa poarta un miros mai lung decat pielea uscata, o schimbare a dietei — sau a statutului de maternitate — ar putea insemna aplicari mai mult sau mai putin frecvente.

Transpiratia poate afecta si chimia pielii. Transpiratia legata de caldura depune sare si alte minerale pe piele. Transpiratia indusa de stres poarta grasimi care sunt descompuse de bacterii. Procesul poate schimba, de asemenea, mirosul natural al corpului, si nu in bine. In ambele cazuri, compusii de parfum pot reactiona diferit la noii lor vecini chimici. Poate doriti sa pastrati parfumul obisnuit pentru o vreme si sa incercati un alt parfum.

2: Ai incredere in nasul tau

Un parfum nu este menit sa anunte o atractie viitoare sau sa serveasca drept suvenir al vizitei tale. Cu alte cuvinte, ar trebui sa ajunga si sa plece cand o faci. In schimb, gandeste-te la un parfum ca la un accent sonor, ca o centura caisley pe o rochie albastra solida, o strop de culoare pentru a inveseli impresia generala a prezentei tale.

Cum poti sa-ti dai seama daca atingi acel echilibru? In general, daca un miros este doar observabil pentru tine, este agreabil pentru altii. Amintiti-va ca parfumurile fine sunt efuzive; calatoresc bine prin aer. Aplicarea excesiva nu este doar irosita, dar va poate face si nepoftit.

In unele cazuri, nasul te dezamageste. Este posibil sa aveti o infectie a sinusurilor sau este posibil ca varsta sa va fi atenuat simtul mirosului. De asemenea, poti sa devii atat de obisnuit cu un parfum, incat sa nu observi cand exagerezi cu el. Cand aveti indoieli, intreaba un prieten (unul in al carui nas ai incredere) si greseste din partea sigurantei. Unii oameni sunt sensibili la mirosuri puternice.

1: Depozitati parfumul in mod corespunzator

Compusii de parfum sunt degradati de caldura si lumina, chiar inainte de a deschide sticla. Se pot dezvolta arome off, transformand acea ocazie speciala intr-o aventura mirositoare. Mirosurile mai usoare si formele mai putin concentrate sunt cele mai sensibile. In functie de compusii chimici formati, un parfum va poate lasa rosu si zgarietura. Daca ceva ti-a iritat pielea in ultima vreme, poate fi parfumul tau.

Pentru a mentine parfumul in floare, protejeaza-l de dusmanii sai. Pastrati-l in conditii confortabile de racoare si uscate, departe de surse de caldura si de soare direct. Nu tine parfumul in baie, unde aerul umed se poate infiltra in sticla. Daca caldura si umiditatea sunt inevitabile – in Everglades din Florida, de exemplu, in iulie – pastrati-l la frigider. Crisper-ul este special conceput pentru umiditate redusa. De asemenea, este o idee buna daca trebuie sa depozitati o sticla deschisa pentru cateva luni — pentru a pastra un parfum de vara in timpul iernii, de exemplu.

Cumparati parfum in sticle cu spray, daca este posibil. Acestea lasa mai putin aer decat sticlele obisnuite, ceea ce reduce evaporarea, contaminarea si reactiile chimice. Pentru a transfera parfumul dintr-o sticla intr-un atomizor, clatiti mai intai atomizorul cu alcool pentru a indeparta vechiul parfum. Lasati sa stea cateva minute, apoi clatiti cu apa si uscati la aer.

In conditii optime, o sticla de parfum nedeschisa se va pastra pana la 18 luni. Dar cine ar putea sa cumpere un parfum nou si sa astepte atat de mult sa-l foloseasca?