12 pasi pentru a defini scopul vietii tale

Este o intrebare la fel de veche ca timpul: „Care este scopul meu in viata?” Inca din secolul al IV-lea i.Hr., Aristotel se gandea la scopul vietii si isi dezvolta teoria teleologiei , sau ideea ca totul in viata are un scop. In lumea plina de tehnologie de astazi, in ritm rapid, in care suntem atrasi in mai multe directii simultan, gasirea scopului vietii pare mai importanta ca niciodata.

Multi oameni isi petrec viata reactionand la situatii in loc sa fie proactivi si sa descopere nevoile si valorile care ii conduc. Chiar si atunci cand cred ca isi cunosc scopul, adesea il confunda cu un obiectiv pe termen scurt. Multi altii care isi pun aceasta intrebare doresc cu adevarat sa gaseasca sens – dar nu au idee cum sa gaseasca un scop in viata.

De ce cauti scopul vietii

Tony spune: „Daca nu cresti, mori” – motiv pentru care cresterea creeaza dependenta pentru multi dintre noi. In mod natural ne simtim impliniti doar atunci cand ne imbunatatim pe noi insine sau ne imbunatatim viata intr-un fel. Totul in viata ne cheama sa crestem. Cand incetam sa crestem, incepem sa simtim durere, frica si anxietate. Atunci suntem susceptibili la invidie cand ne uitam in jur si vedem ce au ceilalti si noi nu. In loc sa intrebam „Care este scopul meu in viata?”, incepem sa ravnim la statut, bunuri materiale si putere. Dar toate acele lucruri te vor lasa in cele din urma sa te simti gol.

Obiectivele, cum ar fi cumpararea unei case sau deschiderea unei afaceri, dau un sentiment de realizare si sunt esentiale pentru a trai viata pe care o doresti. Scopul duce acele obiective la un nivel si mai inalt. La Date With Destiny, Tony le spune tuturor din camera: „Va spun chiar acum, exista un cuvant care va va oferi fericire, unul. Iti vei aminti atat cat vei trai: progres. Progresul este egal cu fericirea. Atingerea obiectivelor nu inseamna fericire.” Deci, daca va intrebati „Care este scopul meu?” ceea ce cereti cu adevarat este progres – un adevarat sentiment de implinire. Iar implinirea nu este un lux sau o activitate de agrement – ​​este o necesitate.

Cele doua lucruri care te impiedica sa-ti gasesti scopul

Ai putea crede ca exista multe lucruri care ii impiedica pe oameni sa-si gaseasca adevaratul scop. Se simt confortabil acolo unde sunt si nu vor sa zguduie barca. Au totul – bani, familie, casa – si se pacalesc sa creada ca sunt impliniti. Sau poate pur si simplu nu au timp. Adevarul este ca exista doar doua lucruri care te impiedica sa raspunzi la intrebarea „Care este scopul meu?”

1. Certitudine . Nevoia de stabilitate si predictibilitate este una dintre nevoile noastre umane cele mai profunde. Rutinele ne ajuta sa pastram energia mentala, iar ramanerea in zonele noastre de confort ne poate impiedica sa ne simtim anxiosi si sa fim raniti – emotional si fizic. Dar impiedica si cresterea. Ne tine in locuri de munca neimplinite si in relatii nesanatoase. Ne impiedica sa gasim un scop.

2. Convingerile limitatoare . Povestile pe care ni le spunem despre cine suntem ne pot retine sau ne pot propulsa catre implinire. Limitarea credintelor – ca nu suntem suficient de buni, ca nu meritam sa fim fericiti – duc la limitarea comportamentelor precum teama de esec si autosabotarea. A crede ca nu avem limitari in viata ne da increderea necesara pentru a ne gasi scopul. Dupa cum spune Tony, „Ne putem schimba viata. Putem sa facem, sa avem si sa fim exact ceea ce ne dorim.” Credeti asta si va urma scopul.”

Beneficiile cunoasterii scopului dvs

Cercetarile arata ca gasirea scopului tau este legata de a trai mai mult. Cercetatorii au chestionat aproape 7.000 de adulti in varsta cu privire la relatia dintre mortalitate si gasirea scopului tau. Participantii care nu aveau un sentiment puternic de sens in viata lor au fost de doua ori mai probabil sa moara prematur decat cei care si-au dat seama de scopul in viata. Avand un sentiment de scop a redus, de asemenea, incidenta evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral.

Aceste rezultate au fost universale, chiar si atunci cand au fost controlate pentru venituri, rasa, gen si nivel de educatie. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca gasirea scopului tau te ajuta sa traiesti mai mult. De asemenea, este esential pentru fericire si implinire.

Atingerea obiectivelor poate sa nu va ajute sa gasiti scopul vietii, dar cunoasterea scopului va poate ajuta sa va atingeti obiectivele. Cand va cunoasteti cu adevarat scopul, veti experimenta un sentiment de claritate ca niciodata inainte, deoarece puteti conecta ceea ce doriti sa obtineti la implinirea voastra suprema. Te vei simti pasionat, motivat si concentrat pe laser. Vei inceta sa te lupti cu trecutul si viitorul si vei incepe sa traiesti in prezent – ​​si acesta este cel mai mare dar pe care ti-l poti oferi.

Cum sa gasesti un scop in viata

Exista multe beneficii de a-ti cunoaste scopul – dar cum poti sa-ti dai seama? Este o combinatie intre stiinta realizarii si arta implinirii care creeaza drumul catre fericire si o viata plina de sens. Pentru a reusi sa-ti gasesti scopul, trebuie sa stapanesti acest echilibru.

1. Cautati in interior

Intrebarile „Care este scopul meu in viata?” si „Cum pot fi fericit?” sunt de fapt aceleasi – si au acelasi raspuns. Niciodata nu poti intelege cu adevarat cum sa-ti gasesti scopul ascultand opiniile altora si cautand aprobarea din exterior.

Tot ce ai nevoie este in tine. Singurul lucru care te retine este propriile tale convingeri limitative. Cu fiecare credinta limitativa pe care o identifici si o inlocuiesti cu o credinta care da putere, vei dezvolta o mai mare constientizare de sine. Si cand esti in control asupra emotiilor tale, esti in controlul vietii tale.

2. Pune scopul inaintea obiectivelor

Daca te concentrezi doar pe atingerea obiectivelor pe termen scurt, nu vei gasi niciodata adevarata ta pasiune sau nu vei invata cum sa-ti gasesti scopul. Obiectivele spre care lucrati trebuie sa se bazeze intotdeauna pe gasirea scopului dvs. Daca nu sunt, vei simti doar un sentiment trecator de realizare si in curand vei cauta ceva mai mult. Nu vei putea vedea ca viata se intampla pentru tine si nu pentru tine.

Cand iti stabilesti un obiectiv, intreaba-te: cum ma va ajuta acest lucru sa ma simt mai implinit? Cum se raporteaza asta la scopul meu? Utilizati un jurnal sau un sistem precum Metoda de planificare rapida a lui Tony pentru a va asigura ca va pastrati intotdeauna scopul in prim plan.

3. Concentreaza-te pe ceea ce ai

Dezvoltarea unei mentalitati de abundenta este ca si cum ai deschide ochii catre viata: vei vedea frumusetea si bunatatea in jurul tau. Cu aceasta noua perspectiva, scopul tau in viata devine mult mai clar. Te intrebi din ce in ce mai putin cum sa-ti gasesti scopul pentru ca simti ca ai mai multe raspunsuri si ca esti pe calea atingerii obiectivelor semnificative.

Cand ne concentram asupra a ceea ce avem, frica dispare si apare abundenta. Vei inceta sa traiesti cu teama ca iti irosesti viata si vei incepe sa atragi pozitivitate si bucurie. Gasirea scopului tau devine o calatorie interesanta, mai degraba decat un scop stresant.

4. Insusiti-va viata

Adevarata implinire vine din proiectarea propriei vieti. Asa deblochezi extraordinarul. Pentru a-ti gasi scopul, trebuie sa decizi ce este cu adevarat corect si sa-l cunosti in inima si in sufletul tau. Nu trebuie sa te lasi condus de frica sau anxietate. O decizie luata din frica este intotdeauna o decizie gresita. Nu va va ajuta sa intelegeti „Care este scopul meu?” dar in schimb incurca problema si mai mult.

Pentru a prelua cu adevarat stapanirea, trebuie sa incetezi sa joci victima. Realizeaza ca fiecare circumstanta din viata ta este rezultatul propriilor decizii, nu ale nimanui altcuiva. Cand iti asumi responsabilitatea pentru a-ti gasi scopul in loc sa dai vina pe altii, urmeaza implinirea.

5. Gandeste-te la ceea ce iti aduce bucurie

Priveste inapoi la viata ta si identifica momentele in care ai simtit cea mai mare bucurie. A fost cand te-ai conectat cu partenerul tau? Faceti o prezentare de succes la locul de munca? Crearea de arta sau ajutarea altora? Cand descoperi ceea ce iti aduce bucurie, de obicei descoperi unde se afla pasiunile tale.

Abilitatile tale sunt legate de acest sentiment de bucurie, asa ca examineaza-le si tu: poti ridica un creion si schita un portret real? Prietenii tai iti spun ca esti un bun ascultator? Cand te uiti indeaproape la activitatile sau abilitatile care vin in mod natural si, de asemenea, iti aduc bucurie, probabil ca te vei impiedica de pasiuni pe care le poti transforma intr-o cariera profitabila.

6. Dezvoltati propria declaratie de viziune asupra vietii

Inainte de a va putea intreba „Care este scopul meu?” mai intai trebuie sa stii cum arata o lume ideala si cum te incadrezi in ea. Crearea unei declaratii de viziune asupra vietii implica identificarea cum ar arata viata daca toata lumea si-ar ridica potentialul maxim. Acest lucru va va ajuta sa dezvoltati o foaie de parcurs care sa va ghideze in directia corecta.

7. Descopera-ti adevaratele nevoi

Cand se intreaba „Care este scopul meu in viata?”, unii oameni nici macar nu stiu de unde sa inceapa. Daca te incadrezi in aceasta categorie, te ajuta sa examinezi cele sase nevoi umane. Nevoia ta principala – certitudine, semnificatie, varietate, dragoste/conexiune, crestere sau contributie – afecteaza fiecare decizie pe care o iei.

Lipsa de constientizare a propriilor nevoi va poate lasa cu un fals simt al scopului – unul care se bazeaza de fapt pe asteptarile celorlalti. Acesta este motivul pentru care poti ajunge in varful carierei, poti gasi partenerul „perfect” sau poti fi in cea mai buna forma a vietii tale, dar tot nu te simti fericit. Implinirea incepe cu nevoile tale cele mai interioare.

8. Scrie-ti povestea

Scrisul ne ajuta sa ne organizam gandurile – si sa descoperim altele noi pe care poate nici nu stim ca le avem. S-a dovedit ca ne ajuta sa atingem obiectivele, sa imbunatatim memoria si sa reducem stresul, toate acestea fiind esentiale atunci cand inveti cum sa-ti gasesti scopul.

A-ti pune viata in scris poate dezvalui semnificatii ascunse pe care altfel nu le vezi. Incepe cu acest exercitiu: Ce puncte tari ai care te-au ajutat sa treci peste momente grele? Cum i-ai ajutat pe altii? Si cum te-au ajutat altii? Noteaza totul si vei incepe sa vezi modele care te vor ajuta sa-ti gasesti scopul.

9. Fa-ti timp pentru tine

„Care este scopul meu?” este o intrebare profunda care necesita timp si reflectie pentru a raspunde. Cand iti petreci tot timpul alergand de la un angajament la altul, nu ai niciodata timp sa stai in liniste si sa te reconectati cu tine insuti. Asigurati-va ca va programati suficient timp personal pentru a reduce zgomotul si cerintele lumii exterioare si va concentrati pe ceea ce doriti.

Cand te simti epuizat in cautarea sensului vietii, respira adanc si concentreaza-te. Fa-ti timp pentru ingrijire personala, fie ca este vorba de o zi de spa sau de a citi o carte in parc. Privind in interior, poti sa-ti identifici valorile – credintele pe care le tii cel mai mult ca forta calauzitoare in viata. Nu vei intelege cum sa-ti gasesti scopul fara sa faci mai intai un pas inapoi si sa te relaxezi.

10. Imbratiseaza acceptarea

O parte din gasirea scopului tau este sa-ti accepti propriile limitari. In loc sa fii frustrat cu tine insuti, acorda-ti o pauza. Cunoaste-te putin cate putin, luand rolul de observator. Pe masura ce practici autocompasiunea in timp ce construiesti constiinta de sine, poti gasi sensul pe care il cauti.

Compasiunea de sine inseamna a fi rabdator cu tine insuti. A te simti pierdut in viata poate fi un sentiment foarte dezorientator. S-ar putea sa te simti frustrat, dar fii bland cu tine insuti. Toti cei care s-au intrebat vreodata „Care este scopul meu?” a inceput dintr-un loc de incertitudine. Ezitarea lor a fost ceea ce i-a determinat sa sape adanc si sa gaseasca un sens mai mare.

11. Gaseste-ti comunitatea

Gasirea scopului tau in viata inseamna adesea sa descoperi unde te incadrezi. Cand ne intalnim „oamenii”, ne simtim ca acasa: relaxati si in largul nostru, capabili sa fim cu adevarat noi insine. Comunitatea ta te poate ajuta adesea sa descoperi cum sa-ti gasesti scopul sau sa-ti traiesti scopul odata ce l-ai gasit.

Pentru a-ti gasi comunitatea, urmeaza-ti pasiunile. Alaturati-va unui grup de voluntari. Luati o clasa pentru a dezvolta o abilitate care va place. Cautati asistenta online. Gasiti pe altii carora le place aceeasi muzica, carti sau piese de teatru. Zicala „Esti cine sunt prietenii tai” este adevarata – iar cand gasesti comunitatea potrivita, este un lucru bun.

12. Fii flexibil

Una dintre cele mai grele parti ale invatarii cum sa iti gasesti scopul este sa renunti la vechile identitati si interese care nu ne mai servesc. Totusi, este ceva ce trebuie facut. Scopul tau in viata este, de asemenea, probabil sa creasca si sa se schimbe pe masura ce cresti si te schimbi. Trebuie sa fii dispus sa fii flexibil si sa asculti dorintele si nevoile tale cele mai interioare.

Gasirea scopului tau este o calatorie de-a lungul vietii. Fiind flexibil, iti permite sa cresti in integritate, in timp ce fii fidel cu tine insuti. Cand va dezvoltati valorile de baza si nu mai cautati afirmatii externe, veti descoperi ca intrebarea „Care este scopul meu in viata?” este mult mai usor de raspuns.