Ignorarea sentimentelor negative si a indicii de resentimente ii ajuta doar sa se imbunatateasca si sa creasca. A fi intr-o relatie dedicata implica adesea trecerea prin emotii dificile precum gelozia, durerea si frica. Dar unul dintre cele mai insidioase sentimente este resentimentele.
De la o diviziune inegala a muncii la o lipsa de apreciere intre parteneri, multe conditii pot crea un sentiment de resentimente, mai ales daca sunteti impreuna de mult timp. Dar lasate neabordate, aceste ganduri negative subiacente pot spirala in teritoriu distructiv.
Asadar, cum poti opri resentimentele sa se infiltreze in relatia ta si sa depasesti acest sentiment puternic odata ce incepe sa se instaleze? HuffPost a cerut expertilor in relatii sa-si impartaseasca sfaturile.
Nu ignora sentimentele rele.
„Cel mai bun mod de a evita resentimentele este sa abordezi problemele pe masura ce apar”, a declarat Damona Hoffman, gazda „The Dates & Mates Podcast”, a declarat pentru HuffPost. „Resentimentul apare de obicei dupa ce o problema a fost ignorata in mod repetat si incepem sa o privim nu ca pe o simpla situatie sau incident, ci ca pe un defect al partenerului nostru in general sau ca un model in care suntem blocati.”
In loc sa lasi frustrarea si dezamagirea sa se acumuleze, abordeaza problemele cu partenerul tau printr-o comunicare deschisa si intelegere reciproca. Ignorarea unei probleme ii permite doar sa se deterioreze si sa devina mai inradacinata – si, prin urmare, mai dificil de rezolvat.
„Nu faceti greseala de a crede ca cel mai bun curs de actiune este nicio actiune”, a spus Tracy Ross, un asistent social clinic autorizat, specializat in terapie de cuplu si familie. „Daca resentimentul isi ridica capul, nu-l ignora. Daca este scurt si de scurta durata, acesta este un lucru. Dar daca va aflati intr-un tipar sau daca observati anumite sentimente nelinistitoare si moduri de a va relationa unul cu celalalt, luati o decizie constienta de a infrunta disconfortul si de a-l rezolva.”
Faceti check-in-uri regulate.
„[Fa] check-in-uri regulate cu partenerul tau, care nu sunt incarcate emotional, astfel incat sa poti construi incredere si o comunicare clara cu partenerul tau inainte de a ajunge la un punct in care sosesc cei patru calareti si trebuie sa te intorci cu ani in urma. de resentimente si frustrare”, a indemnat Hoffman.
Nu trebuie sa ai aceste conversatii in fiecare zi si nici nu trebuie sa fie eforturi uriase si descurajante.
„Acordati-va timp pentru verificari intentionate a relatiilor o data pe luna si puneti-l in calendare, astfel incat sa devina o prioritate onorata, care sa nu fie amanata sau reprogramata”, a sugerat Samantha Burns, terapeut de cuplu si antrenor de relatii. „Incercati sa o mentineti la 30 de minute, astfel incat sa nu devina coplesitoare sau un angajament prea mare pe care nu il puteti respecta.”
Folositi afirmatiile „I”.
„Exprimati-va sentimentele si preocuparile in mod deschis si onest”, a spus Hoffman. „Folositi afirmatiile „I” pentru a evita sa sune acuzator si incercati sa lasati intrebari cat mai deschise posibil.”
Ea a recomandat sa inceapa conversatia cu afirmatii si intrebari de genul „Am observat ca suntem mai putin intimi decat eram inainte. Simti si tu asta?” sau „Simt ca ai parut suparat pe mine in ultima vreme. Am facut ceva care sa te supere?”
„In loc sa presupui ca partenerul tau te supara, numi doar ceea ce simti si experimentezi si lasa-l sa umple golurile”, a spus Hoffman. „Atunci incearca sa analizezi detalii. Daca interactioneaza cu tine la intrebarile deschise, cauta actiuni, situatii sau cuvinte specifice care au samantat aceste sentimente si vezi daca poti lucra pentru a repara acele lucruri specifice.”
Rezistati impulsului de a tine scorul.
„Compromis echitabil atunci cand aveti nevoi conflictuale”, a spus Mabel Yiu, un terapeut matrimonial si familial, care este directorul fondator al Women’s Therapy Institute. „Nu tine scorul. Rezolva conflictele pe deplin si urmareste sa ierti odata ce s-a rezolvat.”
Poate fi tentant sa urmaresti pasii gresiti ale partenerului tau pentru a le folosi ca munitie in momente de conflict sau sa aduci frecvent nemultumirile din trecut, ca parte a unei strategii de tip „tit-for-tat”. Dar acest tip de pastrare a scorurilor nu este sanatos.
Tine minte ca tu si partenerul tau faceti parte din aceeasi echipa si concentrati-va pe dezvoltarea relatiei voastre.
„Incercati sa va amintiti ca ar trebui sa fiti cei mai mari sustinatori si majorete ai celuilalt, mai degraba decat sa va criticati si sa va distrugeti unul pe celalalt”, a spus Burns. „Resentimentul tinde sa se dezvolte atunci cand nu simti ca partenerul tau aude… sau empatizeaza cu tine.”
Ea a recomandat sa-i spui partenerului tau intr-un moment de calm ca vrei sa lucrezi impreuna pentru a depasi sentimentele negative pe care le-ai observat ca se strecoara in relatie.
„In loc sa incepi aceasta conversatie subliniind toate lucrurile dureroase pe care le face partenerul tau sau modurile in care iti intra sub piele, incearca sa incepi prin a recunoaste cum s-ar putea simti sau iti asumi responsabilitatea pentru modurile la care ai contribuit. dinamica toxica”, a spus Burns. „Acest lucru ii va ajuta sa fie mai receptivi, mai inmuiati si, in mod ideal, ii va oferi ceva empatie si responsabilitate.”
Validati-va emotiile partenerului dvs.
„Resentimentele pot fi evitate atunci cand exista dorinta de a recunoaste si de a valida modul in care se simte partenerul tau”, a spus April Henry, asociat licentiat in terapie matrimoniala si familiala la Millennial Life Counseling.
Ea a sfatuit sa acordati atentie naratiunii pe care ati putea-o crea despre partenerul dvs. din cap si sa fiti dispus sa o provocati. Stabileste asteptari rezonabile si realiste pentru relatia ta si arata deschidere fata de ceea ce exprima partenerul tau.
Cel mai important, rezista impulsului de a fi defensiv.
„Nu-i spune partenerului tau de ce nu ar trebui sa se simta asa cum se simte”, a spus Ross. „Ia-l chiar daca este putin dureros sau trezeste sentimente de rusine. Este foarte puternic sa preia experienta altei persoane, sa asculti si sa validezi cu adevarat. Asculta mai mult, vorbeste mai putin. Incearca sa interiorizezi ceea ce spun ei.”
Conduceti cu curiozitate si compasiune.
„Examineaza-ti stilul de comunicare – pui intrebari deschise si asculti cu curiozitate, compasiune si o dorinta reala de a intelege, sau esti critic sau te inchizi?” spuse Ross.
Alaturi de a asculta mai mult si de a vorbi mai putin, asigura-te ca nu iti pregatesti mental raspunsul in timp ce partenerul tau vorbeste. Fii curios, nu acuzator si defensiv.
„Fii cu adevarat interesat sa auzi ce are partenerul tau de spus, ce simte, cum experimenteaza ceea ce se intampla in relatia ta, ce ar dori sa inteleaga”, a adaugat Ross. „Pune intrebari daca nu intelegi, dar nu interoga.”
Aratarea vulnerabilitatii si deschiderii creeaza un mediu sigur pentru o comunicare sanatoasa.
„Incercati sa duceti persoana intr-un spatiu neutru, confortabil – nu in pat chiar inainte de a merge la culcare sau in locul in care v-ati certat ultima data – si apoi ganditi-va cum ati dori sa fiti abordat, ce v-ar face deschide, ceea ce s-ar simti ca o invitatie de a impartasi pentru ca celuilalt ii pasa cu adevarat”, a spus Ross. „Comunica intr-un mod care sa nu-l faca pe partenerul tau sa simta ca trebuie sa puna o garda. Ascultati, reflectati si nu incercati o solutie sau un remediu imediat.”
Arata apreciere si recunostinta.
„Exprimati aprecierea pentru eforturile celuilalt”, a sfatuit Yiu. „Nu va luati unul pe celalalt de bun.”
Inregistrarile dvs. regulate pot fi o buna ocazie de a arata recunostinta si apreciere fata de partenerul dvs.
„Fiecare partener ar trebui sa pregateasca subiecte in avans, astfel incat sa-si petreaca timp reflectand asupra felului in care se simt si asupra modului in care cred ca merg lucrurile”, a spus Burns. „Sugerez sa structurati conversatia dupa cum urmeaza: fiecare partener ar trebui sa impartaseasca doua lucruri pentru care se simt recunoscatori sau recunoscatori pentru care le-a facut partenerul sau in ultima luna, doua lucruri la care ati lucrat in mod specific si constient pe baza inregistrarii dvs. din luna anterioara si doua probleme sau comportamente concrete care te deranjeaza la care vrei sa lucreze partenerul tau in luna urmatoare.”
Amintiti-va ca aveti aceste verificari pentru a va hrani relatia pentru ca o pretuiti foarte mult. Ganditi-va la toate lucrurile pe care le apreciati si amintiti-va sa exprimati frecvent aceste sentimente pozitive.
Reflectati asupra propriilor sentimente si nevoi.
„Depasirea resentimentelor este o treaba interna”, a spus Henry. „S-ar putea sa credem ca depinde de partenerii nostri sa ne atenueze resentimentele. Cu toate acestea, resentimentele se termina atunci cand alegem sa mergem in interior.”
In momentele in care simti resentimente, ea a sfatuit sa-ti pui intrebari precum „In ce domenii am fost neclar in privinta limitelor mele? In ce m-am angajat si nu este responsabilitatea mea? Ce emotii imi este greu sa le impartasesc partenerului meu?”
Reflectati asupra dorintelor, nevoilor, valorilor si asteptarilor dvs. intr-o relatie, astfel incat sa le puteti comunica si sa stabiliti limite adecvate. Sapa adanc pentru a identifica problemele care stau la baza vietii si relatiei tale si ce ar putea sa le exacerbeze.
„Uneori, cand suntem intr-o stare de resentimente, nu suntem capabili sa identificam ca declansatorii nostri subconstienti provin dintr-o acumulare de traume nerezolvate in trecutul nostru si a fost declansata in relatia noastra”, a spus Alysha Jeney, un terapeut de relatii si fondatorul Modern Love Counseling. „Acum, poate exista un eveniment care s-a intamplat intre voi doi si care nu a fost niciodata rezolvat, dar ar putea fi, de asemenea, agravat de o trauma trecuta care se scurge si este proiectata subconstient asupra partenerului dumneavoastra.”
De exemplu, s-ar putea sa intampinati dificultati in a cere ajutor pentru sarcinile casnice, deoarece ati fost profitat de dvs. in relatiile anterioare si, prin urmare, ati dezvoltat sentimentul ca trebuie sa faceti totul singur. Sau s-ar putea sa fi experimentat traume din copilarie legate de a te simti nevazut si singur. Acestea sunt probleme pe care le puteti rezolva cu partenerul dvs. si singur, cu consiliere de sanatate mintala si alte eforturi de ingrijire personala.