6 moduri de a sprijini o persoana draga cu tulburare bipolara

Tulburarea bipolara este o afectiune de sanatate mintala marcata de modificari ale dispozitiei, inclusiv perioade de manie si depresie. In timp ce multi oameni isi gestioneaza eficient tulburarea bipolara, tulburarea bipolara le poate afecta relatiile cu prietenii, familia si partenerii. Pentru unii, simptomele tulburarii bipolare sunt omniprezente, chiar si atunci cand iau medicamente. Din acest motiv, a avea un sistem de sprijin bun este cheia pentru a duce o viata sanatoasa.

Daca faci parte dintr-un astfel de sistem de sprijin pentru o persoana draga, iata sase moduri de a sprijini pe cineva cu tulburare bipolara.

1. Aflati cat mai multe despre tulburarea bipolara

Sprijinirea unei persoane cu tulburare bipolara incepe prin a intelege ce este tulburarea bipolara, inclusiv simptomele si optiunile de tratament. Tulburarea bipolara este o afectiune de sanatate mintala ale carei simptome includ schimbari marcate de dispozitie care duc la deficiente sau intreruperi negative in viata de zi cu zi. Mai mult decat simple schimbari de dispozitie, simptomele tulburarii bipolare precum mania sau depresia pot dura zile sau chiar luni. Atunci cand nu sunt tratate eficient, persoanele cu tulburare bipolara pot descoperi ca simptomele lor duc la interferente in activitatea lor profesionala sau la performanta scolara, precum si la conflicte in relatiile lor si la o scadere a capacitatii de a avea grija de ei insisi.

In timp ce cercetarile continua sa examineze originile tulburarii bipolare, multi oameni cred ca starea de sanatate mintala poate avea o componenta genetica. Exista mai multi factori de risc pentru tulburarea bipolara, cum ar fi trauma sau consumul de substante, care pot corespunde, de asemenea, cu dezvoltarea acesteia. Simptomele tulburarii bipolare tind sa se manifeste in anii adolescentei sau la varsta adulta timpurie, desi acest lucru variaza de la persoana la persoana.

Exista patru tipuri de tulburare bipolara, inclusiv tulburarea bipolara I, tulburarea bipolara II, ciclotimia si tulburarea bipolara nespecificata sau alte tipuri de tulburare bipolara. Diagnosticul depinde de tipul de episoade de dispozitie experimentate, iar profesionistii din sanatatea mintala plaseaza episoadele de dispozitie in aceste patru categorii:

  • Manie: Persoanele care se confrunta cu manie simt o dispozitie crescuta si o energie crescuta. Acestia pot experimenta ganduri de viteza, pot parea distrasi si vorbesc repede. Ei se pot angaja in comportamente impulsive si pot lua decizii rapide cu privire la chestiuni importante de viata, cum ar fi finantele sau cariera lor.
  • Hipomania: Hipomania, asa cum sugereaza si numele, este un episod de dispozitie care este similar, dar mai putin intens decat mania. Persoanele care sufera de hipomanie simt o dispozitie ridicata. Unii se simt energici si productivi atunci cand sunt hipomaniaci; altii se pot simti anxiosi. Este posibil ca starea lor de spirit sa nu le inhibe rutinele de zi cu zi, dar totusi pot experimenta impulsivitate.
  • Depresie: in timpul unui episod depresiv major, persoanele pot simti o lipsa de speranta, tristete si goliciune coplesitoare. Este posibil sa le lipseasca energia necesara pentru a indeplini rutinele de baza, afectandu-le igiena personala, functiile executive si relatiile. Depresia poate afecta cunoasterea, ducand la ceata a creierului si incapacitatea de a se concentra.
  • Mixt: Persoanele care se confrunta cu episoade de dispozitie mixta experimenteaza simultan simptome ale unor episoade multiple de dispozitie. Pot fi foarte iritabili si anxiosi, predispusi la insomnie sau reactivi emotional.

Adesea, tulburarea bipolara este diagnosticata gresit, deoarece simptomele ei pot fi similare cu alte afectiuni de sanatate sau de sanatate mintala. Pe langa cunoasterea simptomelor cheie ale tulburarii bipolare, poate fi util sa cunoasteti si despre tratamentele comune pentru tulburarea bipolara. De obicei, persoanele cu tulburare bipolara lucreaza cu un psihiatru pentru a gasi medicamentele si doza potrivite pentru a-si gestiona starea de spirit si simptomele. Multi oameni cu tulburare bipolara se intalnesc, de asemenea, in mod regulat cu un terapeut si beneficiaza de abordari terapeutice precum Terapia Cognitiv Comportamentala (CBT). Un remediu pentru tulburarea bipolara nu a fost inca descoperit, dar multe strategii si medicamente bazate pe dovezi pot reduce severitatea simptomelor – permitand persoanelor cu tulburare bipolara sa traiasca o viata stabila, fericita si implinita.

Puteti afla mai multe despre tulburarea bipolara din surse reputate precum Asociatia Americana de Psihologie, Asociatia Americana de Psihiatrie si Alianta Nationala pentru Bolile Mintale.

2. Fii implicat si plin de compasiune

Deoarece tulburarea bipolara poate avea un impact pe tot parcursul vietii, este important sa invatati cum sa sprijiniti cel mai bine persoana iubita cu un diagnostic de tulburare bipolara. A fi implicat si plin de compasiune este o modalitate puternica de a-ti sustine persoana iubita si de a-i arata ca iti pasa de el si apreciezi prezenta lui in viata ta.

Tipul de sprijin pe care il oferi ar trebui sa depinda de nevoile persoanei dragi si de natura relatiei tale. Pentru a gasi o modalitate buna de a va sprijini persoana iubita cu tulburare bipolara, explorati cateva dintre aceste optiuni:

  • Inregistrati-va cu ei, fie ca este in persoana, la telefon sau prin mesaj. Asigurati-va ca aceste check-in-uri sunt regulate, deoarece persoana iubita poate experimenta schimbari in starea sa si apreciaza consistenta.
  • Aflati cum persoana iubita primeste cel mai bine sprijin. Similar cu limbile iubirii, suportul vine sub mai multe forme, iar unele pot face clic mai bine decat altele. Ceea ce este de sustinere pentru o persoana ar putea sa nu fie de ajutor pentru o alta persoana, asa ca gasirea celei mai eficiente modalitati de a avea grija de persoana iubita poate face o diferenta enorma. De exemplu, aducerea de mancare poate fi modul in care iti place sa fii sprijinit, dar persoana iubita ar putea prefera sa citeasca afirmatiile tale lipicioase pe frigider.
  • Fii atent la spatiu. Simptomele tulburarii bipolare pot insemna ca uneori persoana iubita va dori sa petreaca mult timp cu tine, iar alteori ar putea dori spatiu. Daca doresc spatiu, incearca sa nu-l iei personal – asa aleg sa-si faca fata emotiilor.
  • Asculta cu empatie si limiteaza cate solutii oferi. Ascultarea activa inseamna a asculta pentru a intelege, nu pentru a repara. Cu tulburarea bipolara, nu exista o „remediere” usoara – ceea ce nu inseamna ca persoana iubita nu va gasi niciodata fericire sau confort in viata lor, dar oferta ta de solutii ar putea sa nu fie de ajutor in acel moment. In schimb, ar putea avea nevoie de cineva care sa-i asculte si sa fie prezenti, indiferent de episodul de dispozitie in care se afla.

Cel mai bun mod de a sti cum sa-ti sustii persoana iubita cu tulburare bipolara este sa ai o conversatie deschisa sau conversatii regulate despre acest subiect. A fi implicat inseamna ca nu iti este frica sa te angajezi in conversatii – inclusiv conversatii dificile – despre tulburarea bipolara. A fi plin de compasiune inseamna a fi rabdator si a arata in mod activ acceptarea ta. Este important sa gasesti un echilibru bun intre a-ti sustine persoana iubita si a-i onora independenta, asa ca a vorbi despre cum arata sprijinul eficient este o modalitate buna de a stabili de ce are nevoie persoana iubita.

3. Discutati cum sa aveti conversatii grele inainte ca acestea sa aiba loc

Discutia despre cum sa-ti sprijini cel mai bine persoana iubita – si cum sa-l ajuti sa gestioneze tulburarea bipolara – este cel mai bine facut inainte de aparitia unei crize. Vorbirea proactiv despre crize si articularea clara a propriilor limite va pot ajuta sa va pregatiti pentru episoade dificile.

Iata cateva instructiuni pentru a incepe aceasta conversatie:

  • „Daca vad ca va confruntati cu simptomele, care este cel mai bun mod de a va sublinia acest lucru?”
  • „Cum te pot incuraja cel mai bine sa obtii ajutor atunci cand ai nevoie?”
  • „Sa presupunem ca iei cateva actiuni in timpul episoadelor maniacale care au consecinte dificile. Cum te pot ajuta sa gestionezi asta?”
  • „Am vrut sa va vorbesc despre limitele mele cand vine vorba de sprijin. Vreau sa va sustin, dar stiu ca si eu am nevoi si va pot ajuta doar atunci cand respect acele nevoi. Putem vorbi despre cum arata sprijinul si ce este in afara zonei mele de confort?”
  • „Daca una dintre granitele mele este depasita, care este cel mai bun mod in care pot sa iti spun asta, astfel incat sa pot mentine acea granita?”

Nevoile si preferintele persoanei iubite se pot schimba in timp, asa ca este posibil ca aceste conversatii sa aiba loc in mod regulat. Poate fi util sa afirmi in mod explicit ca acestea sunt conversatii grele si sa afirmi ca esti acolo pentru a le sustine, motiv pentru care vrei sa vorbesti despre aceste subiecte importante. Ar putea aprecia sa auda ca nu este vina lor ca au tulburare bipolara si ca nu sunt definiti de sanatatea lor mintala. Aceste conversatii pot fi un moment bun pentru a le pune intrebari despre simptomele lor, dintr-un loc de curiozitate, astfel incat sa puteti intelege mai bine cum ii afecteaza sanatatea mintala.

4. Colaborati cu ei la planuri de actiune

Cand vorbiti cu persoana iubita despre sprijin, poate fi util sa colaborati cu acesta la un plan de actiune. Acest plan de actiune ar putea fi pentru atunci cand se confrunta cu manie sau cand se afla intr-un episod de dispozitie depresiva. Avand un plan, veti sti exact ce sa faceti atunci cand persoana iubita are nevoie de ajutor, astfel incat sa nu va trebui sa va panicati sau sa va faceti griji cu privire la ceea ce este bine sau rau.

Nu sunteti sigur ce sa includeti in planul dvs. de actiune? Iata cateva lucruri despre care sa vorbiti cu persoana iubita:

  • Ce sa faca cand sunt maniacali sau depresivi
  • Ce sa faca cand incep sa simta debutul unui episod maniacal sau depresiv
  • Ce sa faca cand inceteaza sa-si ia medicamentele
  • Cum sa contactati echipa lor de tratament si ce informatii sunt utile pentru a le impartasi
  • Ce servicii de urgenta sunt disponibile in zona dumneavoastra pentru crize de sanatate mintala si ce servicii prefera persoana iubita
  • Ce sa faca daca au idei suicidare sau ganduri de a se rani

Siguranta lor este cel mai important lucru. Avand un plan, scapi de povara deciziei si luati masuri rapide pentru a le asigura siguranta.

5. Fii un set de ochi in plus

Natura tulburarii bipolare inseamna ca persoana iubita ar putea sa nu aiba o perspectiva asupra a ceea ce se intampla cu starea sa de spirit. Este posibil sa nu-si observe simptomele, in special la inceputul unui episod. In calitate de prieten al lor, s-ar putea sa observati chiar schimbari in starea lor de spirit inaintea lor.

Daca observati simptome ale unui anumit episod de dispozitie, luati in considerare sa il discutati cu persoana iubita. S-ar putea sa ia anumite medicamente in functie de episodul lor de dispozitie, pe care le pot face doar atunci cand isi dau seama ca asta se intampla. Impartasindu-va observatiile sincere, puteti incepe o conversatie cu persoana iubita despre cum se simte in prezent si daca are nevoie de sprijin suplimentar pentru a avea grija de ei insisi.

6. Gaseste modalitati de a avea grija de tine

Cand vine vorba de sprijinirea unei persoane dragi cu tulburare bipolara, este posibil sa simtiti o gama larga de emotii. Este normal sa te simti trist cand vezi un prieten indurerat. Cand o persoana iubita se confrunta cu simptome bipolare pentru prima data, s-ar putea sa te trezesti indurerat pentru o perioada in care nu a trebuit sa experimenteze aceste simptome dificile; s-ar putea sa va simtiti, de asemenea, ingrijorat de bunastarea si siguranta lor. Daca o persoana draga ti-a fost ranita in timpul unui episod sau ti-a incalcat limitele, este normal sa te simti frustrat si coplesit. Aceste sentimente pot aparea, chiar daca esti bine educat despre tulburarea bipolara si chiar daca intelegi ca cuvintele si actiunile lor nu ar trebui luate personal in timpul unui episod. A-ti sustine persoana iubita nu inseamna ca esti singurul responsabil pentru el. Comunicarea nevoilor tale si onorarea limitelor te pot ajuta sa mentii o relatie sanatoasa, reciproca cu persoana iubita, chiar si in perioadele dificile.

Gaseste modalitati de a avea grija de tine, atat in ​​mod continuu, cat si dupa perioade de ingrijire deosebit de stresante. Sanatatea ta mintala este la fel de importanta si poti avea grija de persoana iubita doar daca ai grija de propria ta bunastare. A ajunge intr-un loc de acceptare – a diagnosticului persoanei dragi si a pozitiei dvs. in grija lor – poate fi un mod util de a privi situatia si de a va oferi perspectiva asupra propriilor limitari.

A vorbi cu un terapeut este o modalitate excelenta de a include ingrijirea de sine in viata de zi cu zi. Este important sa ai un sistem de sprijin in vigoare si pentru tine, mai ales daca esti intr-o pozitie de ingrijire. Un terapeut nu numai ca va va putea ajuta prin propriile experiente, dar va poate oferi si un context suplimentar pentru ceea ce ar putea trece persoana iubita si va poate oferi instrumentele pentru a va mentine sanatatea mintala in timp ce sprijiniti pe altcineva.

Toata lumea are nevoie de un sistem de asistenta si, sprijinindu-l in mod intentionat pe persoana iubita cu tulburare bipolara, poti crea o modalitate durabila si plina de compasiune de a-i ajuta sa treaca prin inalte si coborasuri.