Muzica are puterea de a ne determina sa dansam asa cum nimeni nu ne priveste, sa cantam pana cand inima ne doreste si, cel mai important, sa ne faca sa atingem multe emotii pe care le lasam neabordate.
Exista o varietate nelimitata de muzica de ascultat, de la rock and roll si folk la electronic si pop, si tot ce este intre ele. Gasirea melodiilor care va vorbesc este cruciala.
Potrivit cercetarilor, muzica imbunatateste memoria si retinerea, precum si capacitatea de invatare.
Creierul nostru stimuleaza emotii, senzatii si ganduri specifice, ceea ce duce frecvent la imbunatatirea sanatatii mintale.
1. Creste-ti motivatia si starea de spirit
Sentimentele pozitive si optimismul merg mana in mana cu o buna sanatate mintala. Cand ai o zi groaznica, nimic nu este in comparatie sa asculti o melodie optimista si plina de bucurie cat mai tare posibil. Muzica plina de viata, in ritm rapid, va face mintea si corpul sa curga, energizandu-va si motivandu-va sa imbratisati ceea ce urmeaza.
Conform studiilor, muzica clasica si ambientala au cele mai bune proprietati de stimulare a starii de spirit, in timp ce muzica electronica hard poate avea un impact opus.
2. Reducerea stresului
Muzica linistitoare, ambientala are un efect relaxant asupra mintii. Pentru a va reduce stresul, evitati sa ascultati rock sau metal puternic. Daca doriti sa eliberati tensiunea, cautati piese care includ multa muzica ambientala si pasnica.
3. Muzica te poate ajuta sa fii mai creativ.
Muzica te poate inspira si te poate duce la diferite niveluri ale propriului tau intelect, crescand astfel creativitatea si imbunatatind procesele de gandire.
4. Muzica ajuta la crestere.
Muzica ajuta la dezvoltarea tuturor domeniilor de dezvoltare a copilului. Imbunatateste coordonarea mintii si corpului si ii ajuta pe copii sa inteleaga sunetele. Muzica imbunatateste coeficientul emotional al tuturor grupelor de varsta.
Chiar daca o persoana invata muzica ca hobby, aceasta arata o crestere remarcabila a stimei de sine si a increderii in sine.
5. Puteti ramane activ cu muzica
A fi activ este o parte importanta a mentinerii sanatatii mintale si fizice excelente, iar multe melodii te pot ajuta sa incepi ziua si sa-ti depasesti activitatile. Puteti asculta aceste melodii in timp ce faceti exercitii pentru a va creste nivelul de activitate. Muzica si exercitiile elibereaza anumiti hormoni care va cresc coeficientul de fericire.
6. Muzica va poate ajuta sa va exprimati emotiile.
Cu totii ne confruntam cu momente grele in viata noastra. Cand esti suparat, se spune ca acorzi mai multa atentie versurilor cantecelor si nu este neobisnuit sa te regasesti in ele. Puteti incepe sa analizati cuvintele pieselor preferate pentru a va transmite si intelege mai bine emotiile.
7. Va puteti concentra in timp ce ascultati muzica
Lucrul la un proiect sau chiar citirea de orice poate duce cu usurinta la distragerea atentiei. Din fericire, numeroase liste de redare cu muzica va pot ajuta sa va concentrati asupra sarcinilor dvs. Muzica instrumentala este cea mai buna alegere in acest caz. Mintea ta se va concentra asupra subiectului in cauza daca nu exista versuri pe care sa te concentrezi, iar concentrarea ta se va imbunatati. Bataile inimii si respiratia ta vor deveni mai reglate daca asculti muzica cu un ritm regulat, ajutandu-te sa te concentrezi mai mult asupra muncii tale si sporind astfel motivatia.
8. Muzica are puterea de a-ti stimula motivatia
Cu totii avem de finalizat o lista de activitati plictisitoare. Din fericire, unele genuri muzicale te pot ajuta sa treci peste aceste indatoriri aparent plictisitoare.
9. Muzica poate ajuta la managementul durerii
In timp ce ascultarea muzicii in orice moment este benefica, cercetatorii au descoperit ca ascultarea muzicii inainte de operatie a dus la rezultate mai bune. Ascultatorii de muzica au nevoie, de asemenea, de mai putine medicamente pentru a-si controla durerea. Potrivit unor studii, atunci cand pacientilor li s-a permis sa-si aleaga muzica, rezultatele lor in gestionarea durerii s-au imbunatatit usor, desi nu sunt diferite din punct de vedere statistic.
10. Imbunatateste calitatea somnului.
Muzica are un efect natural calmant asupra multor oameni. Nu esti singur daca ai nevoie de muzica pentru a adormi sau pentru a gestiona insomnia. Potrivit cercetarilor, studentii care asculta muzica clasica inainte de culcare, dorm mai bine decat cei care asculta o carte audio sau nu fac nimic. Ca rezultat, muzica poate fi folosita pentru a ajuta la sustinerea modelelor de somn sanatoase.